5 tips om werkgeluk te verbeteren

5 tips om werkgeluk te verbeteren

Nu de arbeidskrapte explosief toeneemt, is werkgeluk belangrijker dan ooit. Je werknemers worden benaderd door andere werkgevers en zelf probeer je geschikte mensen voor je openstaande functies te vinden. Hoe houd je werknemers binnenboord en hoe trek je nieuwe mensen aan? 5 tips om werkgeluk te verbeteren.

Werkgeluk verbeteren aan de hand van 5 pijlers

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat (werk)geluk gevormd wordt door 5 verschillende pijlers. Dit zijn vrijheid, persoonlijke groei, sociaal contact, vitaliteit en zingeving. Door in te spelen op ieder onderwerp, creëer je ultiem werkgeluk en een aantrekkelijke werkomgeving voor nieuw talent.

Tip 1: vergroot de vrijheid op (of buiten) de werkvloer

Iedere werknemer heeft andere omstandigheden nodig om te kunnen excelleren in zijn werk. Geef ze dan ook de vrijheid om resultaten te behalen op de manier die past bij hun persoonlijkheid, voorkeuren en talenten. Dat doe je door niet te sturen op taken, maar op de uiteindelijke resultaten. Laat je personeel vrij in waar, wanneer en op welke manier ze hun werk doen. Zo kunnen ze zelf ontdekken welke manier voor hen werkt. Stimuleer remote werken, kies voor flexibele werktijden en laat je werknemers ook eens iets anders doen wat ze heel leuk vinden. Een evenement organiseren bijvoorbeeld.

Tip 2: ga voor persoonlijke ontwikkeling op maat

De werknemer verwacht ontwikkelmogelijkheden die precies zijn afgestemd op zijn behoeften. Geen standaard pakket aan cursussen, maar maatwerk. Dat kan vakinhoudelijk zijn, maar ook op persoonlijk vlak. Denk dus verder dan de bekende weg en bied bijvoorbeeld ook minder voor de hand liggende coaching en training aan. Wijs je werknemers daarnaast ook op de €1000 STAP-budget voor scholing dat sinds 2022 beschikbaar is. Hoe groter de groeimogelijkheden, hoe aantrekkelijker.

Ontwikkelmogelijkheden dragen naast werkgeluk bij aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Door continu bij te blijven leren, spelen ze moeiteloos in op veranderingen binnen jouw organisatie en de arbeidsmarkt.

Tip 3: stimuleer sociaal contact

Contact met collega’s vergroot het werkgeluk van je werknemers enorm! Het is onmisbaar om te ontstressen, nieuwe inspiratie te vinden of gewoonweg plezier te hebben met elkaar. Na een periode vol thuiswerken en online meetings is er nu eindelijk meer sociale ruimte. Benut die ook en denk daarbij verder dan zakelijke meetings of brainstorms. Creëer een gezellige lunchruimte waar medewerkers kunnen ontspannen met wat lekkers, blaas het kwartaaluitje nieuw leven in of stimuleer wandelgesprekken in plaats van online bijeenkomsten.

Tip 4: bevorder vitaliteit

Gezonde werknemers zijn blije werknemers. Werkgeluk en vitaliteit gaan dan ook hand in hand. Kort samengevat wil jij fit personeel dat vitaal en gelukkig is. Als werkgever heb je daar een enorm grote rol in. Dat begint al bij een werkomgeving met een goede akoestiek, ergonomische bureaustoelen en een sfeervol interieur.

Ontspannen is ook tijdens een werkdag belangrijk. Vraag je personeel eens waarmee zij hun hoofd het liefst leeg maken. Een pingpongtafel of gamekamer misschien? Verder kun je je werknemers ontlasten door ze te voorzien van een goede, gezonde lunch. Dat maakt blij en energiek! Ook buiten werktijd vervul jij een belangrijke rol. Organiseer bijvoorbeeld een vaste bootcampdag of bied een sportabonnement aan.

Tip 5: zorg voor zingeving

Ons werk is allang niet meer een manier om te overleven of je bankrekening te vullen. Je werknemers ervaren pas echt werkgeluk als ze echt waarde leveren aan jouw bedrijf en de maatschappij. Een wens die best groots klinkt, maar echt niet zo ingewikkeld is.

Als bedrijf is het belangrijk dat je duidelijk laat zien wat je purpose is. Waarom doe je wat je doet? Zo trek je mensen aan die zich verbonden voelen bij je organisatie en trots zijn om bij jouw bedrijf te werken.

Maar zingeving zit hem ook in kleinere dingen. Spreek je waardering naar je personeel regelmatig (en persoonlijk) uit, zet een actie in samenwerking met een goed doel op en laat je werknemers hun idealen waarmaken onder werktijd.

Ga regelmatig in gesprek over werkgeluk

Hoewel werkgeluk altijd dezelfde pijlers omvat, bestaat er geen gouden formule voor ultiem werkgeluk. Je werkgelukbeleid hangt volledig af van de voorkeuren van je medewerkers. Ga dan ook regelmatig met ze in gesprek over dit onderwerp. Vraag hoe je hun werkgeluk kunt verbeteren en benoem daarbij ook de pijlers vrijheid, persoonlijke groei, sociaal contact, vitaliteit en zingeving. Hiermee voelt je personeel zich gehoord en weet je precies waar je de focus op moet leggen om het werkgeluk binnen je organisatie te vergroten.

Werkgeluk vergroten met Leo

Blijkt uit die gesprekken dat een gezonde lunch jouw medewerkers nóg blijer maakt? Wij denken graag met je mee over een cateringoptie die past bij je bedrijf. Zo voorzien we in 24-uursoplossingen met gezonde snacks om mee te nemen, maar kunnen we ook een complete foodbeleving met verse bereiding op locatie neerzetten. Neem contact op, dan vertellen we je er alles over.

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.