Trick or treat! Wist jij dit al over Halloween?

Maandag 31 oktober – Happy Halloween

We kunnen er niets aan doen en we geven het eerlijk toe: Leo is bang voor geesten, monsters, heksen en spoken. Is altijd al zo geweest! We zien dus ook best wel een beetje op tegen Halloween. Uit alle hoeken en gaten gaat het griezelen en komen ze tevoorschijn: allerlei engerds die je onder druk zetten met de woorden: ‘trick or treat’.

En dat is dan gelijk ook onze redding op Halloween. Want als cateraar die van lekker eten en drinken houdt, kunnen we dáár natuurlijk wel gehoor aan geven. Elke dag doen we al ons uiterste best, maar op Halloween doen we er voor de zekerheid graag nog een extra schepje bovenop en presenteren we onze allerlekkerste gerechten! Als er maar niet gegriezeld en gespookt wordt!

Wat vieren we met Halloween?

Sinds een paar jaar wint het Halloweenfeest in Nederland behoorlijk aan populariteit. Maar: wat is het eigenlijk en wat ‘vieren’ we dan?

In het kort: Het woord Halloween komt van ‘All Hallows Eve’. En dat is in feite niets anders dan ‘Allerheiligenavond’. Allerheiligen was oorspronkelijk een dag waarop alle martelaren van de kerk werden herdacht. Dit feest wordt al sinds de vierde of vijfde eeuw gevierd en vond jaarlijks plaats op 1 november. Volgens de regel van Benedictus was dat namelijk de begindag van de winterperiode.

De avond ervoor: Allerheiligenavond dus, is in Europa een beetje in de vergetelheid geraakt. In Amerika echter niet. Daar is deze avond een ware traditie geworden waarbij (met name door kinderen) naar hartenlust gespookt en gegriezeld wordt. In feite is Halloween zoals we dat nu kennen, dus weer overgewaaid (zeg maar ’terug gewaaid’) naar Europa.

Waarom pompoenen?

Je ontkomt er niet aan: bij Halloween horen uitgeholde pompoenen met uitgesneden griezelige gezichtjes met daarin een brandend kaarsje… Maar waarom? De ‘officiële naam’ voor die spookpompoenen is ‘ jack-o’-lantern’ en deze ‘Jack-o’-lantern vond zijn oorsprong in een Iers volksverhaal. Het voert wat ver om in deze blog deze hele legende te gaan vertellen, maar wil je weten hoe het precies zit kun je dat hier lezen.

Griezelig… Maar ook gezond!

Leo kent de pompoen vanuit een hele andere invalshoek: Je kunt ze namelijk prima gebruiken als voedsel! Lekker voedsel, dat ook nog eens supergezond is.

Met het eten van een pompoen krijg je een flinke portie kalium binnen. Dat mineraal geeft je lichaam weer energie. Pompoen zit ook vol met provitamine A, en dat is, net als bij wortels, goed voor je ogen! Daarnaast bevat pompoen krachtige antioxidanten die je lichaamscellen beschermen tegen ‘vrije radicalen’ en die ook werken als zonbescherming voor je huid. Verder zit er veel vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer in de pompoen. Allemaal voedingstoffen die ervoor zorgen dat je afweer wordt versterkt. Wil je meer weten over de gezonde eigenschappen van de pompoen? Klik dan hier.

Tijd voor Hal-Leo-ween!

Het zal je niet verbazen dat op Halloween het Leo restaurant er wat spannender uit zal zien dan normaal en dat de pompoen wat vaker in het assortiment te zien zal zijn, met uiteraard weer de lekkerste gerechten zoals je op Halloween mag verwachten. We maken er een mooie dag van!

Geniet ze!

Bronnen:
weetwatjeviert.nl | historiek.net | quest.nl | dehippevegetarier.nl

Search

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.