Tortilla’s met tomaten van eigen kweek – een kijkje bij locatie Woonzorg

[section]

[row]

[col span=”8″ span__sm=”12″]

Tekst en foto’s: Karlijn Kranenburg | medewerker Marketing bij Leo

[gap height=”51px”]

Het begin van je eigen moestuintje is dichterbij dan je denkt. Misschien zelfs wel letterlijk, kijk maar eens in je fruitschaal of koelkast. Michel, ons teamlid van locatie Woonzorg en ervaren tuinder, kan je hier alles over vertellen. Zo heeft hij de zaden van een ‘Tasty Tom’ tomaatje uit de supermarkt tot prachtige tomatenplant gekweekt. De tomaatjes van deze plant zijn heerlijk. Ik kan het weten, want ik heb ze vorige week kunnen proeven toen ik bij Michel langsging met de vraag of hij wat over zijn moestuin op onze locatie Woonzorg wilde vertellen. Lees hieronder het interview met Michel.

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[gap]

[ux_image id=”11684″]

[/col]

[/row]

[/section]

Langs bij de moestuin van Michel

Michel had mij van te voren gewaarschuwd dat ik niet moest schrikken van zijn planten. Zijn drie weken vakantie had ze niet goed gedaan. Michel: ‘Ik moest ze na mijn vakantie reanimeren.’ ‘De planten zien er nu iets beter uit maar ik heb heel veel afgestorven takken moeten wegknippen’. Daar kwam nog bij dat een brutale kraai van zijn tomaten had gesnoept. Tja, ik snap die kraai wel…

Wanneer ik het restaurant van Woonzorg binnenloop kan ik op het terras de potten en bakken vol met planten, struiken en kruiden al zien staan. Michel vraagt wat ik wil drinken en gaat daarna gelijk de sleutel van het terras halen om het tuintje van dichtbij te bekijken. Het staat er allemaal (weer) prachtig bij. Het is duidelijk dat onze Michel groene vingers heeft.

‘Waar komt je passie voor tuinieren eigenlijk vandaan’?

Michel: ‘ik zou niet direct kunnen vertellen waar het vandaan komt, maar als ik toch iets zou moeten noemen, dan zou dat het beroep van mijn vader zijn, die was rozenkweker.’ ‘Daarnaast gaat het hebben van een kruidentuin ook goed samen met mijn beroep als kok’. Aan alles merk je dat de passie voor natuur er eigenlijk altijd al is geweest bij Michel.

‘Hoe is het moestuintje bij Woonzorg ontstaan?’

Thuis heeft Michel een veel grotere moestuin. Over zowel de planten in deze tuin, als de dieren die er op afkomen weet hij alles. Zo vertelde hij dat hij de eksters in zijn tuin vegetarisch heeft gemaakt door ze pindakaas te voeren. ‘Eksters eten andere vogels om aan hun eiwitten te komen. ‘Door het eten van pindakaas krijgen ze deze eiwitten op een plantaardige manier binnen’, aldus Michel. Hij voert ook de andere vogels die op zijn tuin afkomen het hele jaar door. Dit zodat ze zijn groente en fruit met rust laten.

Met zijn kennis over eten tezamen met die over de natuur was het idee om een moestuin bij Woonzorg te beginnen snel geboren. Michel: ‘Ik heb een voorstel gedaan en dat werd gelijk enthousiast ontvangen.’ ‘We hebben toen afgesproken dat de locatie de bakken en grond zou regelen en ik de rest’. Met o.a. de stekjes van een frambozenstruik en de zaden van een Tasty tom tomaat staat er nu ruim een half jaar later een ware moestuin te schitteren op het terras bij Woonzorg.

‘Gebruik je de oogst van je moestuin vaak in gerechten?

Michel: ‘Het idee is vooral dat iedereen bij Woonzorg mag plukken wat ze willen (van dit aanbod maken de kraaien ook dankbaar gebruik). ‘Wat hier uiteindelijk van overblijft gebruik ik voor gerechten’. Enige tijd geleden zijn de tomaatjes uit de moestuin bijvoorbeeld gebruikt voor de tortilla’s op het lunchmenu bij locatie Woonzorg. Alles wat nu nog is te knippen en plukken is in de moestuin zal voorlopig (helaas) wel het laatste zijn. Met de start van de herfst is het seizoen voor veel groenten en kruiden aan zijn eind gekomen.

‘Zijn er bepaalde groente- en/of fruitsoorten die in de winter ook groeien?’

Michel: ‘Sommige kruiden groeien nog wel in de winter, zoals Rozemarijn en Tijm, maar wat betreft de groenten- en fruitsoorten houdt het een beetje op’. ‘Tomaten groeien bijvoorbeeld het beste in zonnige en warme gebieden, het klimaat van de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen’. Dit hoeft je niet te weerhouden om nu met je moestuin te beginnen. Zelfs aan het eind van de zomer of begin van de herfst kan je nog van alles zaaien om in het vroege voorjaar te oogsten. Je bent dan meteen klaar voor het volgende seizoen!

‘Welk advies zou jij geven aan iemand die net met een moestuin begint?’

Michel: ‘Aandacht’. ‘Kijk naar de planten en hoe ze het doen’. ‘Je kan variëren met water, voeding (mest) en hoeveelheid licht (plaatsing) en het is een kwestie van hier de juiste balans in te vinden’ ‘Wees daarnaast vooral ook niet bang om fouten te maken, want juist van je fouten kan je leren’.

[gap]

[section bg_color=”#8abe2e”]

[ux_text line_height=”2.75″ text_align=”center” text_color=”rgb(255,255,255)”]

Tips voor de beginnende moestuin

[/ux_text]
[row]

[col span=”8″ span__sm=”12″ padding=”15px 15px 15px 15px”]

[ux_text text_color=”rgb(255, 255, 255)”]

Natuurlijk is elke kruiden-, groenten- en fruitsoort anders. Als je het lastig vind om de juiste balans te vinden; hierbij een paar handige tips:

  1. Hoeveelheid waterDe voornaamste reden waarom planten in de moestuin doodgaan is een gebrek aan water. Sappige en knapperige groenten hebben namelijk veel water nodig.  Wanneer je er voor zorgt dat overtollig water makkelijk weg kan lopen hoef je niet snel bang te zijn dan je planten te veel water krijgen.
  2. De juiste plaatsVruchtgewassen zoals tomaten, courgettes en komkommers doen het alleen goed als ze in de volle zon staan. Sla en spinazie kweek je dan weer veel beter op een schaduwrijk plekje. Lees hiervoor altijd de richtlijnen op het label van een plant of het zakje met zaden.
  3. VoedingAls je tevreden bent met een kleine opbrengst is bemesten niet nodig. Wil je (letterlijk) de vruchten plukken van je arbeid, dan moet je jouw planten regelmatig nieuwe voedingsstoffen geven. Elke plant verbruikt namelijk veel om te groeien en een vrucht te dragen. Vergeet niet dat overdaad schaadt, dus doseer altijd naar de behoeften van een soort.

Verbouw daarnaast ook vooral dingen die je zelf graag eet. Dit zorgt voor extra motivatie om op zoek te gaan naar de ideale omstandigheden voor jouw plant.
[/ux_text]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”11687″ width=”90″ visibility=”hide-for-medium”]

[/col]

[/row]

[/section]
[section margin=”0px” border=”0px 0px 0px 0px” border_radius=”0″]

[gap]

[row]

[col span__sm=”12″]

‘Heb je nog een pro tip voor de meer ervaren moestuin eigenaar?’

Voor het creëren van de beste omstandigheden spelen de zuurgraad (PH) en zoutwaarde (EC) van de grond een belangrijke rol. Michel: ‘Een PH waarde van 7.5 is voor de meeste planten het beste. Voor een Frambozenstruik een PH waarde van 5 en tomaten 4.5. Verschillende grondsoorten hebben een andere waarde. De ideale waarde gebruiken is soms een kwestie van de juiste verhoudingen (van grondsoorten) mengen.’

De zuurgraad en zoutwaarde van verschillende grondsoorten (en de ideale verhoudingen hiervan voor jouw planten) zijn iets om in je achterhoofd te houden wanneer je de opbrengst van jouw moestuin wil maximaliseren. Als je (net als ik) een beginner bent op het gebied van tuinieren en graag een start wil maken met je eigen moestuintje mag je dit nog eventjes vergeten. Begin dan vooral simpel en met kruiden, groenten of fruit wat je graag eet. Zo zit er aan elk succesje een smakelijke beloning vast.

[/col]

[/row]
[row]

[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”11686″]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”11681″]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”11689″]

[/col]

[/row]

[/section]

Zoeken

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.