Duurzame inzetbaarheid: waarom is dat zo belangrijk?

Duurzame inzetbaarheid: waarom is dat zo belangrijk?

De wereld verandert. De behoeften bij organisaties ook. Er ontstaan nieuwe banen en bestaande banen veranderen. Het aantal vacatures neemt toe, maar het aantal werknemers niet. En dan is er ook nog de vergrijzing. Dat alles vraagt om één ding: ervoor zorgen dat je werknemers de juiste skills in huis hebben en zo lang mogelijk kunnen doorwerken. Duurzame inzetbaarheid dus. Om deze redenen is dát belangrijk.

Betekenis duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid houdt volgens de Sociaal Economische Raad in dat mensen zoveel mogelijk tot aan hun pensioen werkzaam kunnen blijven. Dat vraagt om twee dingen:

 1. Hoe houd je je medewerkers fysiek en mentaal gezond, zodat ze zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven? Ook als medewerkers ouder worden of met lastige privéomstandigheden te maken krijgen.
 2. Hoe houdt je de kennis en vaardigheden van medewerkers up-to-date, zodat je personeel is ingespeeld op ontwikkelingen en veranderingen binnen de organisatie en in de markt?

Pak je dit goed aan, dan kijk je niet alleen naar het grotere geheel. Bij duurzame inzetbaarheid focus je juist op individuele medewerkers. Wat hebben zij in deze fase van hun leven nodig, zowel om gezond te blijven als om hun kennis op peil te houden?

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit: een belangrijk verband

Waarom is duurzame inzetbaarheid een thema waar je aan wilt werken? Ten eerste omdat duurzame inzetbaarheid en vitaliteit sterk met elkaar samenhangen. Hoe vitaler medewerkers zijn, hoe productiever, gelukkiger en gemotiveerder ze zijn. Daar pluk jij als bedrijf de vruchten van.

Met duurzame inzetbaarheid gericht op vitaliteit voorkom je dat mensen uitvallen door gezondheidsklachten. Dat vraagt om een fijne werksfeer, verlofmogelijkheden en een niet te hoge werkdruk. Daarnaast is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl mogelijk maakt. Niet voor niets hebben steeds meer kantoren een inpandige sportschool en moet kantoormeubilair ergonomisch zijn. Wat nog meer belangrijk is? Zorg voor gezonde lunches op het werk.

Voorkom uitval met ‘een leven lang ontwikkelen’

Naast dat mensen gezond en fit moeten zijn, is het ook belangrijk dat je bent ingespeeld op wat de wereld van morgen nodig heeft. ‘Een leven lang ontwikkelen’ heet dat. Door te blijven leren, hebben werknemers ook in deze veranderende wereld de juiste skills in huis. Ze zijn langer inzetbaar binnen de organisatie én zijn aantrekkelijker voor andere werkgevers als ze toch een overstap maken.

Wil je een goede match hebben tussen vraag en aanbod van werk, dan moet het personeel mee-veranderen. Scholing maakt het mogelijk dat medewerkers overstappen naar tekortberoepen. Zo blijven mensen inzetbaar en kun je gedwongen ontslag of onvervulde vacatures voorkomen.

Houd medewerkers langer vast

Nog een belangrijk voordeel van duurzame inzetbaarheid is dat je medewerkers minder snel verliest. Dat is belangrijk in de huidige arbeidsmarkt, waarin veel organisaties kampen met een tekort aan personeel. Dan wil je niet ook nog je huidige werknemers kwijtraken.

Daarbij speelt mee dat de gemiddelde leeftijd van werkenden stijgt. Hoeft gelukkig geen probleem te zijn! Door te investeren in duurzame inzetbaarheid blijven mensen ook in de jaren vlak voor hun pensioen gezond en kunnen ze langer doorwerken. Zonder dat het te belastend wordt. Met cursussen houden ze hun kennis op peil. En dankzij gezonde arbeidsomstandigheden kunnen werknemers het doorwerken ook lichamelijk aan.

Bovendien: als je investeert in hun werknemers (bijvoorbeeld via cursussen), hebben zij een extra reden om voor je te blijven werken. Dat voorkomt verlies van waardevolle kennis en scheelt sollicitatiegesprekken.

Wat zijn nog meer voordelen?

Duurzaam inzetbare medewerkers zijn dus gezonder, breder inzetbaar en blijven langer binnen de organisatie. Maar duurzame inzetbaarheid van je personeel is om nog meer redenen belangrijk:

 • Het zorgt voor minder ziekteverzuim en dus minder ziektekosten.
 • Het levert je een gezonde en flexibele organisatie op, die is ingespeeld op verandering.
 • Er is minder verloop van personeel. Dat bevordert de werksfeer.
 • Er is meer waardevolle kennis binnen de organisatie.
 • Medewerkers zijn productiever doordat ze gemotiveerder zijn en meer energie hebben.
 • Je team ervaart minder werkstress.
 • Een leven lang ontwikkelen en een gezond kantoor leiden tot meer werkgeluk.

Kortom: de duurzame inzetbaarheid vergroten is wat je wilt. Maar hoe?

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid verbeteren?

Een paar tips waarmee je de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie verbetert:

 • Creëer een veilige werkomgeving. Zowel qua arbeidsomstandigheden als qua sociale werksfeer.
 • Zorg voor ergonomisch meubilair om bijvoorbeeld rug-, nek- of schouderklachten te voorkomen.
 • Stimuleer medewerkers om naar bijscholing of cursussen te gaan en zo hun kennis up-to-date te houden. Maak daar tijd en budget voor vrij, en draag ideeën aan.
 • Bied mogelijkheden tot verlof, bijvoorbeeld zorg- of ouderschapsverlof.
 • Creëer een bedrijfscultuur met zo min mogelijk stress. Eet niet achter de computer, vermijd overwerken en zet bedrijfsbrede programma’s op om burn-outs te voorkomen.
 • Blijf in gesprek met de werkvloer. Welke behoeften hebben medewerkers? Wat speelt er? Welke kennis is nodig?
 • Voer individuele gesprekken met medewerkers, waarin je hen laat nadenken over hun doelen voor over 1, 2 of 5 jaar.
 • Promoot een gezonde leefstijl op het werk door je medewerkers gezonde keuzes aan te bieden. Qua voeding en beweging bijvoorbeeld.

Wat je specifiek kunt doen: gezonde lunches aanbieden

Mensen die fit en energiek op het werk verschijnen door een gezonde leefstijl, zijn langer inzetbaar. Daar kun jij als kantoor iets aan bijdragen. Ook zonder inpandige sportschool. Dankzij onze flexibele cateringconcepten krijgen jouw medewerkers elke dag een gezonde lunch voorgeschoteld. Jij kiest zelf wat er op het menu staat. Wil je de lunches vers laten bereiden? Kies je voor Grab &Co? Er is veel mogelijk. Benieuwd wat er allemaal kan? Neem contact op. Dan vertellen we je meer.

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.