De gevolgen van (minder) vlees eten voor de gezondheid.

Het is de week zonder vlees editie 2022! Een week waarin we de mensen nog bewuster willen maken van de voordelen van minder vlees eten.

Op socialmedia deelden we al dat er vaak 3 redenen zijn waarom mensen minder vlees gaan eten. Reden 1: Duurzaamheid en milieu, reden 2: Bijdragen aan minder dierenleed en reden 3: De voordelen voor je eigen gezondheid. In onze eerste blog doken we dieper in op de impact van vlees op onze wereld. In de tweede blog keken we naar de bijdrage van minder vlees eten voor het verminderen van dierenleed. Vandaag gaan we in op de 3e meest genoemde reden om geen vlees te eten; de voordelen voor de gezondheid!

De gevolgen van (minder) vlees eten voor de gezondheid.

Minder of geen vlees eten wordt steeds vaker geassocieerd met een gezonde levensstijl. Maar waarom? Het eten van vlees is namelijk niet persé ongezond. Sterker nog; vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan daarmee bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Hierdoor is het soms niet helemaal duidelijk waarom minder vlees eten beter is voor de gezondheid. Om deze reden gaan we in deze blog hier dieper op in..

‘Te veel is nooit goed’; de gezondheidsrisico’s van vlees.

Vlees eten ansicht is helemaal niet slecht voor de gezondheid, maar zoals bij heel veel dingen geldt; te veel is nooit goed. Dit geldt ook voor vlees. Met name het eten van veel rood en bewerkt vlees is niet goed voor de gezondheid. Rood vlees is al het vlees wat van zoogdieren komt (zoals een biefstuk). Het eten van veel rood vlees (100-120 gram per dag) hangt samen met een verhoogd risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker [1]. Bij bewerkt vlees kan je denken aan vleeswaren zoals worst, ham of paté, maar ook humburgers worst en gemarineerd vlees vallen in deze categorie. Bewerkt vlees bevat vaak veel zout en verzadigde vetten. Daarnaast zijn de bovengenoemde ziektes nog sterker in verband gebracht met de consumptie van 50 gram bewerkt vlees per dag. Het in grote mate consumeren van bewerkt vlees neemt dus de meeste gezondheidsrisico’s met zich mee.

De voordelen van minder vlees eten

Het eerste voordeel van minder vlees eten spreekt redelijk voor zich. Door minder vlees te eten wordt het risico op bovengenoemde ziektes namelijk verlaagt. Daarnaast kan het minderen van vlees ook bijdragen aan een gevarieerder voedingspatroon. Dit geldt voornamelijk wanneer het gat op het bord wordt gevuld met groente, bonen, noten en/of zaden. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen met veel vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen ook minder verzadigde vetten dan vlees.  Een (gedeeltelijk) vegetarisch dieet draagt om deze rede bij aan een gezonder gewicht en verminderd daarnaast ook het risico op hart- en vaatziekten.

Op een gezonde manier (minder) vlees eten

Minder vlees eten heeft dus voordelen voor de gezondheid. Maar het is best lastig om soms vast te stellen hoe veel ‘minder’ en ‘te veel’ is. Het voedingscentrum adviseert om in ieder geval niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Wanneer je het toch lastig vindt om dat stukje vlees te laten staan; kies dan voor onbewerkt mager vlees zoals een kipfilet. Dit staat, in tegenstelling tot bewerkt en rood vlees, wel in de schijf van vijf [1]. Daarnaast is het belangrijk dat, wanneer je minder vlees gaat eten je er op let dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt (voedingsstoffen uit vlees). Op de site van het voedingscentrum  is een overzicht te vinden van alternatieven die deze voedingsstoffen bevatten. Wanneer je helemaal overstapt naar een plataardig (vegan) dieet is het verstandig om vitamine B12 bij te gaan slikken.

[1] Voedingscentrum

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.