Over gezond eten wordt veel geschreven en gediscussieerd. Niet alleen door onszelf, maar ook wetenschappers zijn het vaak niet met elkaar eens. We verdrinken in de tegenstrijdige berichten en weten niet meer wat we moeten geloven.
Maar meestal gaan deze discussies over details. Wel of geen roomboter? Is vegetarisch eten nou een goed idee of niet? Brood of toch beter een cracker? Maar hierdoor dreigen we het belangrijkste uit het oog te verliezen.
Eigenlijk is gezond eten helemaal niet zo moeilijk. Wij geven je de 2 belangrijkste tips. Als je die zoveel mogelijk integreert in je voedingspatroon dan ben je voor 90% op de goede weg.
Tip 1: eet meer van wat het lichaam nodig heeft!
Onze genen snappen geen bal van ons eetpatroon. Ze veranderen slechts 0,5% per 100.000 jaar. Dat betekent dat we genetisch gezien nog vrijwel identiek zijn aan onze verre voorvaderen. Maar ons eetpatroon is erg snel veranderd. Het klinkt hard, maar we geven ons lichaam niet wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren en ons gezond te houden. We eten teveel wat het lichaam niet nodig heeft, en te weinig wat het lichaam wel nodig heeft.
Welke boeken je ook leest over gezonde voeding of welke voedingsvisie je ook aanhangt, er zijn eigenlijk maar 2 belangrijke adviezen:
- Eet meer groente
- Eet minder bewerkte koolhydraten (aardappelen, pasta, rijst, koek, snoep, frisdrank)
Is het echt zo simpel? Ja, zo simpel is het echt! Op deze manier geef je je lichaam wat het nodig heeft en belast je het niet met verkeerde ‘voeding’.
Tip 2: eet af en toe niet!
Elke keer als je eet activeer je je immuunsysteem. Op voeding zitten namelijk altijd bacteriën, schimmels en andere ongewenste stoffen die door je lichaam onschadelijk gemaakt moeten worden. Als je de hele dag door eet, dan is je immuunsysteem dus de hele dag actief. Dit noemen we een laaggradige ontsteking. Een laaggradige ontsteking zorgt ervoor dat het immuunsysteem uitgeput raakt. Hierdoor kan het minder goed functioneren als het echt nodig is. Je kunt je voorstellen dat je weerstand tegen virussen dan een stuk minder goed is.
Door niet de hele dag door te eten geef je je immuunsysteem een welverdiende rust zodat het actief kan optreden als het echt nodig is. Eet bijvoorbeeld maximaal 3 x op een dag en geen tussendoortjes. Wat ook goed werkt is niets meer eten na je diner en dan pas weer bij het ontbijt.