Succesvolle marketing campagne leert ons foutief: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Al jaren lang wordt ons verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je niet ontbijt zou de stofwisseling niet op gang worden gebracht. En van niet ontbijten zou je dik worden omdat je ter compensatie meer gaat eten gedurende de rest van de dag.

Het idee dat ontbijt als gezond wordt gezien is afkomstig van marketingcampagnes voor ontbijtgranen, eieren en bacon. Voordelen zijn volgens voedingsdocent James Betts nog nooit onderzocht. Het ontbijt is onderdeel van onze cultuur. Miljoenen mensen ontbijten omdat zij denken dat dit nodig is. Het ontbijt is voor hen de manier om de dag energiek te starten en Voedingscentrum adviseert het!

Niet ontbijten maakt niet dik

Betts liet een groep proefpersonen een ontbijt eten van minimaal 700 kilocalorieën eten. De andere groep dronk alleen water tot de lunch. Degenen die het ontbijt oversloegen aten dan wel meer bij de lunch, maar kregen in totaal minder calorieën binnen. Ook bleek dat degenen die ‘s ochtends niets aten geen hoger vetpercentage kregen of zwaarder werden.

Ontbijt als een keizer

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is niet juist. Het idee achter het gezegde: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’, is dat wie ’s ochtends veel eet, een hele dag de kans krijgt om de ingenomen energie opnieuw te verbranden. Maar tegenwoordig is deze theorie niet meer aan de orde: het aantal zittende banen toe en er wordt nog weinig energie verbrand overdag. Daarom maakt het nog weinig uit hoe je de calorieën verdeelt. Als de som van het aantal calorieën op het einde van de dag maar klopt. Want op gewicht blijven kan alleen als jouw energieverdeling goed is; dus je verbruikt evenveel calorieën als dat je tot je neemt.

Wel of niet ontbijten?

Of je wel of niet moet ontbijten is een kwestie van luisteren naar je lichaam. Wij hebben overal een systeem voor. Zo voel je wanneer je het koud hebt, je weet of je moe bent, dorst hebt en wanneer je honger hebt. Op het moment dat jouw lichaam behoefte heeft aan nieuwe energie (glucose) wordt er een hongergevoel gecreëerd. Dus heb je geen trek ‘s morgens? Eet dan gewoon niet! Je lijf geeft vanzelf wel een seintje als het tijd is om te gaan eten.

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.