Goede werksfeer? Met deze 4 tips zet je de juiste toon als bedrijf

Goede werksfeer? 4 tips om de juiste toon te zetten als bedrijf

Een goede werksfeer is belangrijker dan je denkt. Jouw bedrijfscultuur heeft namelijk invloed op de intrinsieke motivatie van werknemers, de productiviteit en de algehele tevredenheid binnen je bedrijf. Hoog tijd om die werksfeer een flinke boost te geven dus. In deze blog leggen we haarfijn uit hoe je dat doet.

Tip 1: Creëer meer gelijkheid op de werkvloer

Wat maakt jouw werkdagen leuk? Dikke kans dat je collega’s een grote rol spelen in jouw werkgeluk. Je besteedt tenslotte tussen de 30 en 40 uur in een week op werk, dus de omgeving waarin je jouw werkzaamheden uitvoert is allesbepalend.

Een onderzoek van Careerwise onder millennials bevestigd dit: een goede werksfeer geeft hen de meeste werkenergie. En maar liefst 78% van de 3300 ondervraagden geeft aan dat die sfeer wordt bepaald door de relatie met collega’s. Betekent dit dat je werknemers het liefst de hele dag met elkaar koffie leuten? Nee. Die relatie met collega’s is namelijk het allerbelangrijkst wanneer er onderling wordt samengewerkt.

Effectief met elkaar samenwerken lukt alleen wanneer iedereen gelijk is. Hoe je die gelijkheid creëert? Door de structuur van je organisatie platter te maken. In horizontale organisaties zijn de lijnen kort, is het vertrouwen groot en worden medewerkers gewaardeerd. Klinkt goed, toch?

Tip 2: Geen woorden maar daden

Waardering uitspreken is goed, maar acties die een blijk van waardering geven zijn veel beter. Dat hoeft niet direct bakken met geld (lees: salaris) te kosten, er zijn 101 manieren om te laten zien dat je blij bent met jouw werknemers. Een aantal voorbeelden:

  • Stuur een gift card of cadeau op verjaardagen.
  • Baby geboren? Geef een rompertje met het bedrijfslogo!
  • Stuur tijdens drukke periodes een bos bloemen.
  • Vergoed een extra cursus.
  • Geef onverwachts middagen vrij.

Kleine gebaren hebben een groot effect. Dankzij dit soort acties schiet de motivatie, productiviteit en loyaliteit van medewerkers namelijk omhoog. En dat is uiteindelijk weer goed voor de werksfeer.

Tip 3: Communiceer open en duidelijk

Iedereen waardeert open en duidelijke communicatie. Toch hebben veel bedrijven hier de grootste moeite mee. Hoe dat komt? Iedereen heeft een andere manier van communiceren. Juist daarom is het in een bedrijfsomgeving belangrijk dat er nooit om zaken heen gedraaid wordt. Daarnaast helpt het als er duidelijke bedrijfsprocessen worden opgesteld, zodat alle communicatie centraal blijft.

Vervolgens is het belangrijk dat je werknemers de processen volgen en actief bijdragen aan het verbeteren van de communicatie. Zo worden irritaties voorkomen en werkt iedereen aan een betere werksfeer!

Tip 4: Regel een lekkere en gezonde lunch

Lekker eten brengt mensen samen. Bij Leo regelen we daarom al een hele lange tijd lekkere en gezonde lunches voor de meest uiteenlopende bedrijven.

Of je nu een start-up runt of op de afdeling van een grote corporate werkt; wij passen ons volledig aan naar de wensen van jouw bedrijf. Onze service begint al bij een simpele koelkast vol verse lunches op kantoor. Heb je een grote bedrijfskantine? Dan bereiden onze medewerkers met veel plezier de lekkerste gerechten bij jou op locatie.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem vandaag nog contact met ons op.

Search

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.