Vandaag, 7 september, start de derde editie van de verspillingsvrije week. Een mooie week om extra stil te staan bij voedselverspilling en te denken aan het geen wat wij kunnen doen om dit tegen te gaan. Je zal namelijk schrikken als je erachter komt wat we met z’n allen per jaar gemiddeld aan voedsel verspillen. Ben jij je daarvan bewust?
WAT IS VOEDSELVERSPILLING?
Er is sprake van voedselverspilling wanneer voedsel dat gemaakt is voor menselijke consumptie, niet wordt opgegeten of wordt gebruikt. Schillen, stronken, eierschalen, koffiedik, theeresten, vlees- en visresten, worden hierbij niet mee gerekend. Ook wordt hierbij niet gekeken naar voedsel dat voor of na de houdbaarheidsdatum wordt weggegooid of voedsel dat bedorven is.
Ondanks alle onvermijdbare voedselverliezen, is de verspilling erg groot. Jaarlijks wordt er in Nederland gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verspild! Dat gebeurt in de hele keten: van boer tot bord en van lopende band tot restaurant (bron: samen tegen voedselverspilling). Thuis verspillen we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar.
Van 2010 tot 2019 zien we een dalende trend in voedselverspilling in huishoudens. In 2019 was de daling 29% ten opzichte van 2010 (bron: samen tegen voedselverspilling). Dat is al een hele verbetering, maar je ziet dat dat nog steeds niet goed genoeg is.
SAMEN OP NAAR 50% MINDER VOEDSELVERSPILLING IN NEDERLAND IN 2030.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan Sustainable Development Goal (SDG) 12.3. van de Verenigde Naties. SDG 12.3 staat als volgt geformuleerd: tegen 2030 de voedselverspilling in winkels en bij consumenten per capita halveren en voedselverlies reduceren in de productie-en bevoorradingsketens, met in begrip van verliezen na de oogst. (bron: Regionaal informatiecentrum van de Verenigde Naties) Dat betekent dat we in Nederland 1 miljard kilo voedsel per jaar minder moeten verspillen! Dat is nogal wat…
Het is een hele uitdaging en uiteraard begint dit bij bewustwording, het delen van informatie en kennis. Er zijn heel wat voordelen aan het minder verspillen van voedsel. Zo is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Geheel deze week delen we handige tips en feiten dus houdt onze socials en nieuws pagina vooral in de gaten.
WAT DOET LEO TEGEN VOEDSELVERSPILLING?
Bij Leo zijn we bewust bezig met voedselverspilling. Het kan daarom ook niet anders dat we de actie ‘samen tegen voedselverspilling’ omarmen en daar ook aan mee doen! Allereerst omdat we vinden dat het ‘gewoon niet hoort’ om voedsel te verspillen en omdat het niet kan omdat er nog honger bestaat op deze wereld. Daarnaast is minder verspilling beter voor het milieu, natuur, landschap en zoals eerder verteld scheelt het ook nog veel geld! Genoeg redenen dus om je bewust bezig te houden met voedselverspilling, toch?
Binnen Leo zorgen we ervoor dat er altijd een juiste menuplanning/menucyclus wordt gemaakt. Uiteraard geven we het teamlid altijd genoeg ruimte voor eigen creativiteit om zo aan de behoefte van de lunchgasten te voldoen. Op iedere locatie is dit namelijk anders. Wanneer we voor een nieuwe locatie de lunch mogen gaan verzorgen hebben we een paar weken de tijd nodig om zo de juiste menuplanning te maken. Het teamlid leert de lunchgebruikers kennen en weet na een tijdje welke gerechten er vaker worden gepakt of juist niet. Zo kunnen we altijd op maat koken!
We vullen liever bij dan dat we moeten weggooien…
Op het buffet ligt altijd voldoende voor iedereen, maar we vullen liever bij, dan dat we voedsel moeten weggooien. Uiteraard komt het weleens voor dat er nog iets overblijft. We doen dan aan restverwerking. Van de tomaten van gister kun je vandaag nog prima een nieuwe salade maken namelijk! Of wat dacht je zelfgemaakte croutons van oud brood? Heerlijk voor bij de soep!
Onze teamleden worden getraind op het zo efficiënt mogelijk inkopen van producten. Doormiddel van e-learnings en een teamcoach die hierin ondersteunt. Daarnaast houden we elke maand het percentage van derving bij en dient er een verklaring te worden afgegeven wanneer het afwijkt van de norm. Wij hanteren bij Leo premium een percentage van 3% derving.
Uiteraard zijn we continue bezig met hoe we het nog beter kunnen doen en besteden we er deze week extra aandacht aan. Hopelijk jij ook!
WE GAAN VOOR MINDER VERSPILLING!
Deze week doen onze teamleden hun best om bij de lunchgasten op locatie bewustwording te creëren over voedselverspilling. Dit doen we doormiddel van signing. Hoe meer mensen mee doen aan deze week hoe groter het resultaat minder voedselverspilling! Uiteindelijk hebben we elkaar nodig om het Sustainable Development Goal (SDG) 12.3. van de Verenigde Naties te behalen.
Waar begin jij mee deze week? Samen tegen voedselverspilling!