IJstheedag

IJstheedag bij Leo

Op maandag 11 juli is het IJstheedag op al onze Leo locaties. In de zomermaanden is het namelijk nóg belangrijker om voldoende te hydrateren. Hoe kan dit beter dan met een glas IJsthee?

Dit verfrissende drankje is de perfecte dorstlesser voor de warme zomerdagen. Daarnaast kan het ook nog eens heel gezond zijn! We hebben het dan natuurlijk niet over de gesuikerde frisdrank variant uit de supermarkt, maar over de huisgemaakte IJsthee! IJsthee is namelijk het gezondst (én lekkerst) wanneer je het zelf bereidt. Dit kan heel makkelijk en hoeft helemaal niet saai te zijn! IJsthee komt namelijk in verschillende vormen en maten. Veel landen kennen zelfs een eigen variant! Hier vertellen we jullie in deze blog graag meer over, maar laten we eerst beginnen bij het begin.

Waar komt IJsthee vandaan? 

Ondanks de vele variaties is er maar één traditionele variant van IJsthee.  Deze vindt zijn oorsprong rond 1860 in de Verenigde Staten (VS). Aanvankelijk gezien als een nieuwigheid, werd het in de jaren 1870 behoorlijk snel verspreid. Er verschenen recepten in gedrukte vorm, ijsthee werd aangeboden op hotelmenu’s en was te koop bij treinstations. Het eerste kookboek met een ijsthee-recept (“Housekeeping in Old Virginia”) werd zelfs al gepubliceerd in 1877.

De populariteit van het drankje nam vanaf 1904 toe nadat Richard Blechynden het introduceerde op de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis.  Dit leidde tot een aanvulling op de standaard besteksets: de ijsthee lepel. Deze lepel met lang handvat is geschikt voor het roeren van suiker in de hoge glazen waarin ijsthee meestal wordt geserveerd.

Dit betekent niet dat er suiker in traditionele ijsthee móet zitten. Dit is een veelvoorkomend stereotype van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Vanwege de populariteit van zoete ijsthee in de regio bestond het idee dat ongezoete ijsthee zou worden afgekeurd.  Wel is het vaak zo dat bij de term “thee”, in deze regio wordt aangenomen dat het om ‘gezoete ijsthee’ gaat. Maar de ongezoete versie is net zo goed beschikbaar. Gelukkig maar! Want deze is net zo dorstlessend en stukken gezonder!

bubblethee

Maak je eigen ijsthee makkelijk zelf!

Je hoeft gelukkig niet helemaal naar de VS toe om te genieten van de traditionele ijsthee. Je kan deze namelijk heel makkelijk én verantwoord zelf maken. Hiervoor hoef je enkel thee met citroen- of perziksmaak te zetten, deze op smaak te brengen met suiker en af te laten koelen. Voor een gezondere variant kan je de suiker vervangen door honing of helemaal weglaten. Wanneer de thee koud genoeg is, zet hem dan in de koelkast om ijskoud te laten worden. Ja je raad het niet, maar ijsthee hoort traditioneel gezien ijskoud. Heel simpel, maar daarom natuurlijk niet minder lekker!

Ieder land een andere variant!


Je weet nu waar de traditionele ijsthee vandaan komt en ook hoe je deze zelf kan maken. Het is daarom tijd om uit de VS te vertrekken en jouw ijsthee-horizon verder te verbreden. Pak je koffers in en ga met ons mee op pad. Wij nemen je mee op reis langs enkele landen die een eigen twist aan het klassieke drankje uit de VS hebben gegeven. Beginnend met een land dat zelfs een geheel eigen variant heeft geïntroduceerd; Taiwan.

  • Taiwan
    Bubble tea is een ijsthee variant die zijn oorsprong kent in Taiwan en daar ook zeer geliefd is. Dit populaire drankje bestaat (meestal) uit een sterke zwarte thee, gezoet met suiker en gecondenseerde melk. Het wordt (natuurlijk) ijskoud geserveerd, meestal met tapiocaparels.
  • Zuid-Korea
    In Zuid-Korea drinken ze koude thee in plaats van ijsthee. Ze drinken dit namelijk meestal zonder ijs (en dus niet ijskoud). De koude thee is vooral populair tijdens de zomermaanden in dit land. Veel voorkomende soorten thee die zij hiervoor gebruiken zijn maïs, gerst en groene thee. Deze koude thee wordt veelal verkocht in flessen en bijna in elke supermarkt en buurtwinkel te vinden.
  • Japan
    Japan is een van de belangrijkste markten voor ijsthee ter wereld. IJsthee in flessen en blikjes zijn een bekend verschijnsel in de welbekende en onmisbare ‘frisdrank’-automaten van het land. Japanse ijstheeproducten weerspiegelen de markt voor hete thee. Het drankje is zelfs zo populair in het land dat bedrijven zoals Coca-Cola concurreren op dit segment van de markt.
  • Duitsland
    De ijsthee-markt van Duitsland heeft veel weg van de Nederlandse, was het niet voor “Krümeltee”. Dit wordt gemaakt met instant-thee, wat verkrijgbaar is door heel Duitsland. Wanneer het wordt aangemaakt met koud water, dan krijg je ijsthee. Het kan echter ook bereid worden met warm water. In het laatste geval wordt het vaak “Krümeltee” genoemd (wat kruimelthee of kruimelthee betekent) vanwege het unieke uiterlijk. Eigenlijk geen ‘ijsthee’ feitje dus, maar wel leuk om te weten!

[row]

[col span=”8″ span__sm=”12″]

Let’s get this parttea started!
Wij kunnen ons voorstellen dat je, na het lezen van deze informatie, heel veel zin krijgt in een glas ijsthee. Kom daarom zeker op  11 juli naar onze restaurants en trakteer jezelf op een glas ijskoude ijsthee

Heb je na het lezen van deze Blog dorst gekregen en wil je thuis zelf al aan de thee, klik dan op deze link en kijk hoe je deze simpel zelf kunt gaan maken.

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”11540″]

[/col]

[/row]

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.