Ziekteverzuim voorkomen begint op de werkplek zelf

Verzuim voorkomen begint op de werkplek

Goed eten en drinken zijn dé ingrediënten voor productieve, energieke en tevreden werknemers. Er is bijna geen andere plek waar werknemers zoveel tijd doorbrengen als op hun werk. Om ziekteverzuim te verminderen, is het daarom essentieel om de kwaliteit van voeding op de werkplek te verbeteren.

De oplopende kosten van ziekteverzuim

Ziekteverzuim vormt een grote uitdaging voor HR-afdelingen. Zowel grote als kleine organisaties dragen dagelijks de kosten van langdurig zieke werknemers. Verzuim leidt namelijk tot verminderde productiviteit en hogere kosten. Afhankelijk van het salaris van een werknemer kan een organisatie tot wel 400 euro per dag kwijt zijn aan een zieke medewerker. Bovendien is het in deze krappe arbeidsmarkt vaak lastig om vervangend personeel snel te regelen. Dit betekent dat de overige werknemers vaak extra werk op zich moeten nemen. De toegenomen werkdruk kan op de lange termijn resulteren in werkgerelateerde stress, wat op zijn beurt weer kan leiden tot meer verzuim.

De risico’s van ziekteverzuim

Het aanpakken van ziekteverzuim is een van de belangrijkste prioriteiten van een HR-afdeling. Om verzuim te verlagen, te beperken en te voorkomen, is het belangrijk om te weten welke risico’s de kans op verzuim vergroten. Hoewel de oorzaken van verzuim kunnen verschillen per bedrijf, zijn er enkele veelvoorkomende risicofactoren aan te wijzen. Volgens de Arbobalans (2020) wordt meer dan de helft van het verzuim veroorzaakt door geestelijke en/of lichamelijke gezondheidsproblemen. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek van Public Health Nutrition (2016) een duidelijk verband aangetoond tussen slechte voeding en verzuim.

premium buffet van headfirst

Gezondheid bevorderen op de werkplek

Het onderzoek van Public Health Nutrition identificeert de werkplek als een geschikte omgeving om de gezondheid te bevorderen. Werknemers brengen namelijk bijna de meeste tijd door op hun werk. De werkplek kan fungeren als een stabiele en gecontroleerde omgeving voor initiatieven die de gezondheid bevorderen. Het is aan organisaties om de werkplek zo in te richten dat de kwaliteit van voeding verbetert en het fysieke activiteitsniveau van werknemers wordt verhoogd. Denk bijvoorbeeld aan het intern verzorgen van lunch- en sportfaciliteiten voor werknemers.

In conlusie

Ziekteverzuim brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor organisaties en kan op de lange termijn leiden tot nog meer verzuim. Het effectief terugdringen van verzuim is van groot belang voor organisaties. Het is daarom cruciaal om te kijken naar risicofactoren waar organisaties zelf invloed op kunnen uitoefenen. Het verband tussen slechte voeding en verzuim vormt hiervoor een solide uitgangspunt. Volgens het onderzoek van Public Health Nutrition kan de werkplek dienen als een plek waar de gezondheid van werknemers wordt bevorderd. Door gezondheidsbevorderend beleid te implementeren, zoals het aanbieden van sportfaciliteiten of gezonde voeding op het werk, kan verzuim binnen een organisatie worden verminderd of voorkomen. De oplossing voor verzuim begint dus op de werkplek zelf.

Gezonde bedrijfscatering van Leo

Gezond zien eten doet gezond eten. Dát is waar Leo in gelooft. Daarom helpen wij je om gezonde lunches op het werk aan te bieden. Zo maak je gezond lunchen makkelijker, leuker en lekkerder. Dankzij ons flexibele cateringconcept is er altijd een optie die bij jouw bedrijf past. Van verse bereiding op locatie tot koelkasten met lunch to go. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw kantoor? Neem contact op.

Benieuwd wat Leo voor jou kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op!