Watermeloendag

We hebben er lang naar uit gekeken, maar eindelijk is het dan toch weer zover: de jaarlijkse Dag van de Watermeloen is weer aangebroken! We zien je al denken: ‘Huh, is zelfs dáár een speciale dag voor?‘. Jazeker, en dat is niet zonder reden!

FRUIT OF GROENTE?

Deze vrucht is namelijk hartstikke goed voor jouw gezondheid. Nou ja, we zeggen wel vrucht, maar eigenlijk is de watermeloen helemaal geen fruitsoort. De watermeloen is namelijk lid van de Cucurbitaceae familie, waar ook de komkommer en pompoen bij horen en daarmee behoort de watermeloen tot de groenten. Je kunt de watermeloen, ondanks de lekkere zoete smaak, zoals zovele groentesoorten, dus ook prima gebruiken in hartige gerechten.

Deze rare bollen kunnen van gewicht varieren van 1 tot wel 50 kg (echt waar!). Uiteraard is dat wel een beetje afhankelijk van de soort natuurlijk.

WATER EN NOG VEEL MEER!

De watermeloen bevat voornamelijk water: wel zo’n 90% tot 95%. Goh, zou dáár die naam dan vandaan komen? Een gemiddeld mens heeft per dag 1,5 a 2 liter water nodig om goed te kunnen (blijven) functioneren. Als je nou erg veel moeite hebt om dat allemaal op te drinken is het eten van zo’n watermeloen dus een heel goed alternatief! Dit is ook een van de redenen waarom watermeloen goed is voor je gezondheid, maar waar is het nog meer goed voor?

In een watermeloen zit nog veel meer dan alleen water. Het vochtige, zoete vruchtvlees zit boordevol goede mineralen en vitaminen voor jouw lichaam: ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. En dat laatste: bétacaroteen, is een antioxidant: deze beschermt jouw lichaamscellen tegen schadelijke invloeden. Ook wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A, en dat is weer goed voor je huid, haar en ogen!

NUMMER ÉÉN IN LYCOPEEN

Lycopeen is óók een antioxidant en die verdient wel een beetje extra aandacht. Watermeloenen bevatten meer lycopeen dan welke andere groente of fruit dan ook. Lycopeen zorgt voor de rode kleur in het vruchtvlees van de watermeloen en dit goedje helpt jouw lichaam te beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten.

ALLEMAAL LEUK EN AARDIG, MAAR WAT DOEN WE MET DIE PITTEN?

Want die zitten er ook in. Een heleboel zelfs: van die kleine zwarte pitjes. Wij adviseren: lekker laten zitten! Deze pitten bestaan namelijk voor 35% uit proteïne en zitten vol met vitaminen en mineralen. Je lichaam is er dol op!

WE GAAN NIET SAAI DOEN!

En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het in het zonnetje zetten van de watermeloen. Dat gaan we niet doen, anders wordt deze blog wellicht een beetje saai. Wel sommen we het graag even allemaal op. Wil je er meer over weten kun je het hier wat uitgebreider lezen.

De watermeloen:

– biedt bescherming tegen de zon
– is goed voor je hart
– is goed voor je ogen
– zorgt voor voldoende vocht in je lichaam
– is goed voor je huid
– bevat weinig calorieën en heeft toch veel smaak
– verlaagt de kans op spierkramp (vooral handig voor de sporters onder ons)
– bevat weinig koolhydraten. Handig als je op je bloedsuikergehalte moet letten
– is licht verteerbaar

Genoeg redenen voor een speciale dag voor deze speciale groente. Genoeg reden ook voor Leo om daar volop aandacht aan te besteden, want wij houden van gezond en lekker eten! De watermeloen is daarbij onmisbaar!

Daarom serveren wij op woensdag 3 augustus in onze bedrijfsrestaurants gerechten met watermeloen in de hoofdrol!

Lijkt het jou ook lekker om een recept te maken met watermeloen? Klik dan op deze link want hier vind je verschillende recepten met watermeloen!

Bronnen:
Thuisleven.nl | Wikipedia | Promovendum.nl | NTVH

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.