Wat je nog niet wist over groenten en fruit

Dat groente en fruit goed voor ons zijn dat weten we inmiddels wel. Maar over groente en fruit is veel meer te vertellen. Dit zijn 10 leuke weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist.

  1. Een komkommer bestaat voor 96% uit water en is daarmee de meest waterrijke voedselsoort die er bestaat. Een goede vervanger voor een glas water dus. Zeker omdat het ook nog heel veel vitamine bevat!
  2. Courgettes bevatten ook veel water, maar niet zoveel als de komkommer. Ze bevatten ook veel vitamines en mineralen; zo zijn courgettes een goede bron van vitamine C en foliumzuur en bevatten ze kalium,calcium, magnesium, fosfor en zink.
  3. Het eten van tomaten maakt je huid minder gevoelig voor de zon. Dit komt doordat een tomaat de stof lycopeen bevat die beschermt zich tegen de schadelijke UV-A en UV-B straling. Om je huid te beschermen tegen de schadelijke straling heb je dagelijks 16mg lycopeen nodig – dit zijn 7 tomaten, 300ml tomatensoep of 200 ml tomatensap. Let op! Je hebt hiermee alleen wat meer bescherming tegen de schadelijke gevolgen van UV-A en UV-B straling en verbrand je huid minder snel, maar wij adviseren evengoed zonnebrand te gebruiken!
  4. Frambozen hebben bijzondere krachten: ze dragen bij aan een gezonde huid en kunnen astma,hooikoorts en eczeem verlichten.
  5. In citroenen zit in verhouding veel suiker. Zelfs meer dan aardbeien. Terwijl ze veel minder zoet zijn…
  6. De geur van sinaasappel zorgt er voor dat je blijer en vrolijker wordt. De geur van sinaasappel zorgt ervoor dat de hersenen het stofje serotonine aanmaken, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dit is een stof waardoor je vrolijk en opgewekt wordt.
  7. Pepers(in welke kleur dan ook) zijn eigenlijk helemaal niet pittig. Er zit een stofje in capsaïcine en dat is heel pittig. De capsaïcine zit in de aanhechting van de zaadjes en als dat stofje op je tong komt dan zorgt dat voor het branderige gevoel. Dus het is een reactie van je lichaam.
  8. Een paprika bevat veel meer vitamine C dan een sinaasappel. Een sinaasappel heeft 60mg vitamine C per 100 gram, terwijl een groene paprika 90mg vitamine C bevat per 100 gram en een rode paprika bevat maar liefst 190mg vitamine C per 100gram. Als je dus een tekort aan vitamine C hebt of je weerstand wilt verhogen kan je beter een rauwe (rode) paprika eten dan een sinaasappel!
  9. Van de broccoli, de superfoods onder de groenten, worden vaak alleen de roosjes gegeten.Maar wist je dat de steel van een broccoli minstens zo veel vitaminen en mineralen bevat, namelijk Vitamine A,B, C, E en K en de mineralen calcium, fosfor en kalium. Kalium is bijvoorbeeld goed voor de vochtbalans en dus de hydratatie van je huid.
  10. Rode bieten bevatten veel vitamines en zijn een bron van foliumzuur. Dit mineraal zorgt ervoor dat je lijf en huid sneller nieuwe cellen aanmaken waardoor wondjes beter genezen.
Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.