Humor als sleutel tot stressvermindering en levenskwaliteit op de werkvloer

Een essentieel onderdeel van een goed gevoel voor humor is de bereidheid om altijd om jezelf te kunnen lachen. Positief denken, humor, en het vermogen om situaties te relativeren zijn krachtige hulpmiddelen bij het verminderen van stress. Over de hele wereld lachen mensen, en dat is niet zonder reden. Het toelaten van vreugde heeft directe positieve effecten op je lichaam.


De fysieke voordelen van lachen

· Lagere bloeddruk: Lachen helpt om je bloeddruk te verlagen, wat gunstig is voor je hart en algehele gezondheid.

· Versterkt immuunsysteem: Tijdens het lachen neemt het aantal infectie bestrijdende cellen toe. Je speekselklieren verhogen de productie van natuurlijke antistoffen, waardoor ziektekiemen minder kans krijgen om het lichaam binnen te dringen. Bovendien vermindert het de hoeveelheid stresshormonen, zoals cortisol, in je bloed.

· Verbeterde hartgezondheid: Je hartspier krijgt meer zuurstof en een betere doorbloeding, wat de bloedvaten veerkrachtiger maakt en de kans op hartfalen vermindert.

· Sterkere longen en ademhalingsspieren: Regelmatig lachen traint je longen en ademhalingsspieren.

· Pijnverlichting: De productie van endorfine, de natuurlijke pijnstiller van het lichaam, wordt verhoogd.

· Gelijkmatigere bloedsuikerspiegel: Lachen kan ook helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen.

De mentale voordelen van humor

Naast de fysieke voordelen, zorgt humor ook mentaal voor een betere levenskwaliteit. Wanneer je plezier hebt, krijgen negatieve gedachten en depressie minder kans.

“Ik zie er zoveel beter uit als ik lach.”


De kracht van positief denken

Heb je je ooit afgevraagd hoe je denkprocessen precies verlopen? Volgens de traditionele Oosterse denkwijze begint elke gedachte met een trilling. Deze trilling wordt een klank, de klank wordt een letter, de letter wordt een woord, en de woorden vormen samen een gedachte. Dit proces gebeurt vaak onbewust, maar tijdens diepe meditatie kun je je gedachten waarnemen.

Een interessante vraag in het kader van positief denken is: “Is het mogelijk om mijn gedachten zo te beïnvloeden dat ik me beter voel?” Wetenschappelijk is het antwoord hierop ‘ja’. Elke gedachte begint met een gebeurtenis die een reeks denkprocessen in gang zet. Onze hersenen zijn voortdurend op zoek naar bevestiging van ons wereldbeeld, wat leidt tot vragen en evaluaties.


Gedachten en ademen

Je denkt net zo snel als je ademt. Alleen tijdens een adempauze is het stiller in je hoofd. Als je gespannen bent, adem je vaak zonder pauzes, wat ook je gedachten kan versnellen. Door bewust adempauzes in te lassen, kun je rust brengen in je denkprocessen.


Het betekenisgeven aan ervaringen

Je brein verzamelt voortdurend informatie en bouwt een database op van je huidige omstandigheden. Dit leidt tot vragen zoals “Is alles in orde?” en “Moet er iets veranderen?” Hoe meer prikkels je ontvangt, hoe meer vragen je jezelf stelt.

Ten slotte, onthoud: niets heeft een betekenis behalve de betekenis die je er zelf aan geeft. Wat je ziet, hangt af van je perceptie. De vraag is, waar word jij gelukkiger van?


Voorbeelden van humor op de werkvloer

1. Begin de dag met een lach: Start vergaderingen met een grappige anekdote of een luchtige opmerking om de sfeer te ontspannen.

2. Humoristische e-mails: Voeg af en toe een humoristische opmerking toe aan je e-mails om collega’s aan het lachen te maken.

3. Plezier in teambuilding: Organiseer teambuildingactiviteiten die humor en plezier integreren, zoals een quiz met grappige vragen of een verkleedwedstrijd.

4. Inspirerende humor quotes: Hang inspirerende en humoristische quotes op in de gemeenschappelijke ruimtes.

Hoe Leo catering bijdraagt aan humor op het werk

Bij Leo catering doen we ons best om elke dag een lach op het gezicht van onze lunchgasten te toveren. Onze teamleden zijn niet alleen experts in het bereiden van heerlijke maaltijden, maar ook in het creëren van een plezierige sfeer.

1. Lachende servicemensen: Ons personeel is getraind om met een glimlach te bedienen en hun positieve energie over te brengen op de gasten.

2. Grappige menu’s: Af en toe voegen we humoristische elementen toe aan ons menu of de naamgeving van gerechten.

3. Luchtige interacties: We moedigen ons team aan om luchtige en vriendelijke gesprekken te voeren met de gasten, wat bijdraagt aan een ontspannen en plezierige lunchpauze.

4. Speciale humor dagen: We organiseren speciale humoristische thema-dagen waarbij het personeel en de gasten worden aangemoedigd om grappige outfits te dragen of deel te nemen aan humoristische activiteiten tijdens de lunch.

Humor en positief denken zijn niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar hebben ook talloze fysieke voordelen. Door bewust te kiezen voor vreugde en humor in je werkdag, verbeter je zowel je fysieke als mentale welzijn, en daar dragen wij bij Leo catering graag ons steentje aan bij!

Humor is één van de energizers die bijdragen aan een vitaal leven. Deze blog is in samenwerking met Mind & Health geschreven, onze partner op het gebied van vitaliteit.

Benieuwd wat Leo voor jou kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op!
Search

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.