Heb ik honger of dorst?

Een droge mond, hoofdpijn, een rommelende maag of een ‘leeg’ gevoel. Bij deze signalen denk je waarschijnlijk dat je honger hebt, maar het kan ook dorst zijn. Dorst kan namelijk heel makkelijk worden verward met honger. Hoe komt dit?

De signalen van honger en dorst lijken op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn deze te onderscheiden. Dat lege gevoel, een droge keel, een rommelende maag en een droge mond kunnen zowel bij dorst als honger naar boven komen. Dit komt omdat zowel honger als dorst worden gereguleerd door de hypothalamus. De hypothalamus is een gebied in de hersenen en kan vergeleken worden met een meet- en meldkamer. In deze meet- en meldkamer wordt gezorgd dat het lichaam in balans blijft, bijvoorbeeld door behoeftes als honger, dorst, slaap, seks en emoties te reguleren. De hypothalamus stuurt het zenuwstelsel aan en regelt via hormonen dat er bepaald gedrag vertoont gaat worden. Bijvoorbeeld: je ervaart dorsten je komt in actie om een glas water te drinken.

Hoe zorgt de hypothalamus voor een hongergevoel?
Afhankelijk van de soort én hoeveelheid voeding die je eet stijgt je bloedsuikerspiegel sterk, minder sterk of blijft deze stabiel. Afhankelijk van de hoogte van de piek krijg je daarna een daling van de suikerspiegel. Als je bloedsuiker enorm hoog is na het eten, zal hij daarna enorm snel dalen. Als je bloedspiegel minder sterk stijgt, zal de daling ook minder hevig zijn.

Als je bloedsuikerspiegel daalt tot een bepaald punt wordt er een signaal gestuurd naar de hypothalamus. De hypothalamus stuurt je lichaam aan om bepaalde hormonen te gaan aanmaken die voor een hongergevoel zorgen.

Hoe zorgt de hypothalamus voor een dorstgevoel?
Als je lichaam water nodig wordt dit ook geconstateerd in de meet- en meldkamer van je lichaam, de hypothalamus. Op dit moment geeft de hypothalamus een seintje af naar je lichaam dat erg lijkt op het seintje van honger. Het kan zijn dat je dorst en honger verwart omdat je lichaam dezelfde signalen afgeeft: rommelende maag, droge mond of hoofdpijn bijvoorbeeld.

Zo herken jij het verschil tussen honger en dorst
Denk je dat je honger hebt? Drink altijd eerst een glas water en wacht dan een half uur. Nog steeds trek na dat glaswater? Dan had je inderdaad honger en moet je lekker gaan eten! Dat glas water is hoe dan ook goed voor je!

Ook kun je de volgende test doen:

1. Heb je een droge mond?

2. Heb je een droge keel?

3. Heb je het afgelopen uur niets gedronken?

4. Heb je net een vezelrijke maaltijd op?

5. Heb je last van hoofdpijn?

6. Heeft je urine een (donker-)gele kleur?

Kun je één of meer van de bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Sla dan eerst even 1 of 2 glazen water achterover. Daarna kun je pas echt beoordelen of je honger hebt.

En nu?
Denk altijd eerst aan drinken voordat je gaat eten. De hongersignalen die je lichaam geeft kunnen namelijk ook dorst zijn!

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.