Eet iedere dag een regenboog

Heb je wel eens van fytonutriënten gehoord? Fytonutriënten (plantstoffen) bieden ons voedingswaarden en werken beschermend voor onze gezondheid.Daarnaast zijn fytonutriënten verantwoordelijk voor de kleur van groenten; zoals het paars van aubergine, rood of geel van paprika, oranje van wortelen en blauw van een braam. Er zijn honderdduizenden verschillende plantstoffen en ze hebben allemaal andere positieve effecten op de gezondheid van de mens.

De beschermende functie van fytonutriënten

Fytonutriënten hebben een hele belangrijke gezondheidsfunctie.In eerste instantie dienen fytonutriënten als bescherming voor de plant tegen infecties, insecten of tegen Uv-straling van de zon. Uit onderzoek blijkt dat fytonutriënten niet alleen beschermend werken voor de plant, maar ook voor degene die de plant eet. Voor jou dus!

Fytonutriënten vormen in ons lichaam een soort immuunsysteem die beschermt tegen hart- en vaatziekten, kanker, beroertes en diabetes. Ook kunnen zij bijdragen aan gewichtsverlies, een betere weerstand, goede sportprestaties en een gezonde bloeddruk.

Fytonutriënten vormen vaak de basis voor medicijnen. Een voorbeeld is aspirine. Aspirine is een kunstmatige, gesynthetiseerde stof die vroeger werd gemaakt van wilgen. Het fytonutriënt salicine is verantwoordelijk voor het antikoortseffect van wilgenblad.

Groenten zijn kleurrijk voor een reden

Alle fytonutriënten werken beschermend, maar al die tienduizenden verschillende type stofjes hebben ieder een eigen specifieke functie. Iedere kleur heeft namelijk zo zijn eigen specifieke voedingsstoffen.

Hoe méér kleuren op je bord, hoe groter de voedingswaarden.Dat is een makkelijke regel toch? Maar waarom is dat dan? Iedere groente heeft zijn eigen kleur en zijn daarmee gelinkt aan verschillende stofjes die voor ons erg belangrijk zijn. Iedere kleurtint heeft zijn eigen beschermende kwaliteit.

Dit betekent ook dat fruit- en groentesoorten met dezelfde kleur dezelfde overheersende vitamines en mineralen hebben. Als je dus voornamelijk oranje groenten en fruit eet, maar nooit paars, overheersen de kwaliteiten van de kleur oranje en loop je het risico op tekorten van de beschermende kwaliteit van paars. Hierdoor begrijp je misschien de noodzaak om te variëren met de diverse kleuren.

Daarom heeft Leo de groenten regenboog opgezet. Zorg ervoor dat je per dag sowieso drie verschillende kleuren groenten en fruit eet voor een goede samenstelling aan nutriënten!

Eet de regenboog! Kies zo veel mogelijk kleuren in één maaltijd.

Een handige spelregel is: hoe feller de kleur van groente en fruit, hoe meer gezonde fytonutriënten deze bevat. Spinazie bevat dus meer fytonutriënten dan kropsla en blauwe druiven meer dan witte druiven.

De functie van de regenboogkleuren:

Rood voor een mooie huid, beschermen van de lever en werken tegen ontstekingen

Bronnen: kersen, tomaten, paprika’s, aardbeien, cranberry’s, rode druiven, watermeloen en rode peper, radijs.

Oranje werkt ondersteunend voor de weerstand en voor de bloeddruk. Oranje groente en fruit zijn goed voor de ogen (dus niet alleen de worteltjes) en zorgen voor gezond haar en een gezonde huid.

Bronnen: sinaasappel, mango, wortel, perzik, pompoen, papaja en paprika.

Geel voedsel is belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede bloeddruk.

Bronnen: citroen, gele paprika’s, mais, gele courgettes en gele erwten.

Groen ontgift je lever en nieren en geeft je immuunsysteem een boost. Ook heeft groen een positief effect op je oog-gezondheid.

Bronnen: andijvie, boerenkool, spinazie, broccoli, koolsoorten, sla en erwten.

Wit zorgt in je lichaam voor een gezond cholesterolgehalte.

Bronnen: venkel, bloemkool, witlof, rettich, asperges en kiemen

Blauw is belangrijk voor je geheugen en zorgt voor een goede nachtrust.

Bronnen: rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen en paddenstoelen.

Paars heeft een verjongend effect doordat zij celschade tegengaan. Ze hebben een antioxidant werking en blijken te werken tegen kanker. Blauw en paars hebben ook een gunstige invloed op je geheugen en hersenen.

Bronnen: Aubergine, bieten, uien, kool en druiven.

Dus…

Eet elke dag een stuk groente of fruit van minstens 3 verschillende kleuren (blauw, rood, wit, paars, groen en oranje/geel) om zo een gevarieerde combinatie van fytonutriënten binnen te krijgen en de kans te vergroten op een ultieme bescherming!

Vanaf morgen…

Maak ik van ieder bord een kleine regenboog door minstens 3 kleuren groenten aan mijn bord toe te voegen.

Lees ook:

Inspiratie met regenboog recepten!

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.