De gezonde uitleg van brood

Volkorenbrood is een gezonde keuze. Met de nadruk op volkoren. Vooral omdat volkorenbrood een belangrijke leverancier van vezels is.

Focus op vezels

We hebben allemaal vezels nodig om gezond te blijven. Voor een goede gezondheid zou je als vrouw 30 gram vezels per dag moeten nuttigen en als man zelfs 40 gram.

Vezels zijn koolhydraten die altijd afkomstig zijn van plantaardige producten, zoals granen, groenten, fruit en peulvruchten. Vezels zijn delen van de plant die je lichaam niet kan verteren. Hierdoor komen vezels onverteerd in de darmen aan, waar ze dienen als voeding voor goede bacteriën. En deze bacteriën houden onze darmen gezond!

Er zijn 2 soorten vezels die beide een eigen rol hebben in de darmen. De ene soort (fermenteerbare vezels) worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Zo dienen deze vezels als voeding voor de goede bacteriën in de darmen. De andere soort (niet-fermenteerbare vezels) wordt niet afgebroken en kunnen vocht opnemen. Zo wordt de ontlasting niet te dun of te hard.

Voordelen van vezels

  • Vezels geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel trek krijgt in (ongezonde) snacks.
  • Vezels spelen een rol bij het langzaam opnemen van suiker uit de voeding. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en voorkomen vezels een zogenaamde ‘suiker dip’.
  • Vezels voeden de goede darmbacteriën, die wij nodig hebben voor een gezonde darmflora
  • Vezels zorgen voor een betere stoelgang.

Genoeg redenen voor het eten van meer vezels, toch?

Het verschil tussen witbrood en volkorenbrood

Graan is het hoofdingrediënt van brood. Vezels zijn de belangrijkste voedingsstof van graan, dus als je gewoon brood kiest met veel vezels dan zit je goed. Maar hoe kies je die? Om te beginnen, bij volkoren!

Volkoren

Volkorenbrood wordt gemaakt van de gehele graankorrel. Dus de zemel, kiem en meelkern. Zo zitten alle beschikbare vitamine, mineralen, vezels en goede vetten uit de graankorrel in het volkorenbrood wat wij eten.

Wit

Voor het maken van witbrood wordt alleen de meelkern gebruikt. Dit is het deel van de graankorrel dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat en nauwelijks vezels en voedingsstoffen bevat.

Andere graanproducten

Voor pasta, rijst, couscous, wraps en pitabroodjes geldt hetzelfde als voor brood: bij de volkorenvariant is de gehele graankorrel gebruikt, bij de witte producten alleen de meelkern. De volkoren variant van elk graanproduct bevat dus altijd de meeste vezels!

Leo’s tip

Tel eens een dag hoeveel vezels jij binnenkrijgt! Op de voedingswaardetabel – vaak op de achterkant van verpakkingen – staat hoeveel vezels er in een product zitten. Zit je al op 30 of 40 gram? Top! Zo niet, probeer dan eens om meer volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten te eten en kijk wat het doet met je energieniveau en stoelgang. En? Nog last gehad van een suikerdip?

Vanaf morgen….

Kies ik voor volkoren granen om optimaal van de gezondheidsvoordelen van granen te kunnen genieten. Dus volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervlies of bruine rijst, volkoren wraps ect!

Lees ook:

Laat je niet verleiden door de kleur van brood

Soorten granen

Zorg voor je darmen

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.