De week zonder vlees: minder dierenleed!

Het is de week zonder vlees editie 2022! Een week waarin we de mensen nog bewuster willen maken van de voordelen van minder vlees eten.

Op socialmedia deelden we al dat er vaak 3 redenen zijn waarom mensen minder vlees gaan eten. Reden 1: Duurzaamheid en milieu, reden 2: Bijdragen aan minder dierenleed en reden 3: De voordelen voor je eigen gezondheid. In onze vorige blog doken we dieper in op de impact van vlees op onze wereld. Vandaag gaan we in op reden 2: bijdragen aan minder dierenleed.

De vee-industrie 

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 400 miljoen landbouwhuisdieren gehouden. Dit zijn varkens, koeien, kippen, schapen, geiten, maar ook eenden, kalkoenen, konijnen, nertsen en vissen. Ruim 95% leeft in de vee-industrie, waar ze tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk vlees, eieren, melk of bont moeten produceren. Dit gebeurt vaak onder slechte omstandigheden. In deze blog gaan we niet dieper in op de details omdat wij ervan uitgaan dat je hier wel enige idee bij hebt. Je kunt hier meer over lezen op de website van de dierenbescherming. Van de 400 miljoen landbouwhuisdieren wordt een (te) klein deel van de dieren in diervriendelijker systemen, zoals biologisch, gehouden. Voor ons ook een belangrijke reden om bewuster om te gaan met de consumptie van vlees!

Een deel van de mensen kiest ervoor om helemaal geen vlees meer te eten vanwege het dierenleed. Zij kiezen ervoor om vegetarisch te eten en sommigen gaan zelfs een stap verder en kiezen ervoor om volledig plantaardig te eten. Zo’n 4,5% van de Nederlanders eet volledig vegetarisch. Tegenwoordig is dat super goed te doen! De winkels liggen vol vleesvervangers en er is bewezen dat je ook zonder vlees aan voldoende vitamines komt. Zolang je maar voldoende en gevarieerd eet.

Vlees is een belangrijke leverancier voor vitamine B12, ijzer, eiwit, zink en vitamine D. Een goede vervangende bron van deze voedingsstoffen is bij vegetariërs daarom belangrijk.

Vega burger bij LeoBijdragen aan het verminderen van dierenleed

Maar natuurlijk zijn er ook andere opties om bij te dragen aan minder dierenleed. Er is namelijk een groep mensen die zich de ‘parttime’ vegetariërs noemen. Zij kiezen ervoor om maar 1 of 2 dagen per week een stukje vlees te eten. Ook hiermee bespaar je al een hoop dierenleed en naast het besparen van het dierenleed, is het ook nog eens beter voor je gezondheid! Hierover vertellen we je meer in onze volgende blog. Een andere optie om bij te dragen aan minder dierenleed is kiezen voor het “beter leven keurmerk”.

Op het Leo buffet kiezen we uiteraard ook voor een duurzame optie en bieden we altijd genoeg vega opties aan. Niet alleen omdat we dat zelf belangrijk vinden, maar ook omdat we zien dat de vraag hiernaar groeit. Dit kon je lezen in onze blog van vorige week. Heb je deze blog gemist? lees hem hier.

Kleine stapjes

Wat wij absoluut niet willen zeggen, is dat iedereen vanaf vandaag zou moeten stoppen met het eten van vlees. Wij zijn wel overtuigd van het feit dat minder vlees eten beter is. Minder vlees eten is beter voor ons milieu, het verminderen van dierenleed en niet te vergeten jouw eigen gezondheid! Het begint bij kleine stapjes. Rome is ook niet in één dag gebouwd!

Start nu tijdens de week zonder vlees! Op de website van de week zonder vlees vind je heel veel lekkere plantaardige recepten. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en ze uit te proberen! Klik hier!

 

Benieuwd naar welke opties Leo aanbiedt in het cateringassortiment? Neem dan contact met ons op! 088 007 8900

 

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.