Water, het goedkoopste medicijn!

Wist je dat…

 • een mens ongeveer 1 maand zonder voedsel kan leven, maar maximaal 1 week zonder water?
 • het menselijk lichaam gemiddeld voor zo’n 60% uit water bestaat?
 • de hersenen en spieren zelfs voor 80% uit water bestaan en ook onze botten 20% water bevatten?
 • je lichaam elke dag zo’n 2 liter vocht verliest via zweten, plassen en je ontlasting?
 • je zelfs zo’n halve liter vocht verliest via de uitademing?

Functies van water

Water dient als transportfunctie: het begeleid voedingsstoffen en hormonen naar de organen, maar ook afvalstoffen vanuit de organen of spieren naar de nieren en de blaas om deze uit te scheiden. Water regelt de lichaamstemperatuur: als je lichaamstemperatuur stijgt, bijvoorbeeld door sporten, neemt water warmte op en scheidt het vervolgens uit als zweet. Het zweet op je huid verdampt en daardoor koelt je lichaam af.

Het zal je niet verbazen dat het heel belangrijk is om je dagelijkse vochtverlies aan te vullen.

Symptomen watertekort

Water is belangrijk voor je hele lichaam. Drink je te weinig, dan krijg je last van uitdrogingsverschijnselen. Een tekort zorgt dan ook voor nare klachten.

Concentratieproblemen door watertekort

Je hersenen bestaan voor 80% uit water, je kunt je misschien voorstellen dat zij als eerste signalen gaan geven bij watertekort. Je merkt het zelf vrij snel aan een vermindering van het geheugen en de mensen om je heen aan je humeur ;-). Water is allesbepalend om cognitief goed te functioneren. Onderzoek wijst uit dat 1-2% vochtverlies de cognitieve prestaties al verlaagd.

Hoofdpijn door watertekort

Hoofdpijn en duizeligheid zijn duidelijke signalen van vochtverlies. De hypothalamus is een klier gelegen in de hersenen. Deze klier signaleert onder meer dat het bloed minder waterig is en bezorgt je dan een gevoel van dorst. Drink je op zo’n moment niet, dan geeft je lichaam een heftiger signaal, namelijk hoofdpijn.

Gewrichts- of spierpijn door watertekort

80% van je gewrichten en kraakbeen bestaat uit water. Als je uitgedroogd bent, verdwijnt deze beschermende laag tussen de botten en kun je een stuk minder goed tegen een stootje. Voldoende vocht is dus heel belangrijk voor gezonde en sterke gewrichten.

Minder soepele huid door watertekort

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en verbruikt ook een groot deel van het water wat wij drinken. Je ziet het dan ook als eerste aan je huid als je te weinig drinkt. Bij een langdurig tekort aan water neemt de elasticiteit van de huid snel af en ontstaan rimpels.

Test: pak eens een stukje huid van de rug van je hand. Als je huid snel weer terugtrekt dan ben je voldoende gehydrateerd. Blijft je huid even “staan” dan moet je op je vochtinnamen letten!

Water drinken houdt je lichaam dus gezond. Er is ongeveer 3 liter vocht per dag nodig. Via eten krijg je dagelijks één liter water binnen, de rest moet je aanvullen door water te drinken.

Drink jij genoeg water?

Homemade smaakwater

In Leo’s restaurants zijn we iedere dag creatief met water door het vullen van grote mason jars met homemade smaakwater.

Dit zijn onze favoriete smaken:

 • Munt/komkommer
 • Citroen/gember/munt
 • Sinaasappel/paprika/limoen
 • Sinaasappel/koriander
 • Rozemarijn/framboos
 • Kaneel/appel/citroen
 • Zelfgemaakte icetea met citroen/perzik

 

 

 

 

En nu?

Door goed om je vochtinname te denken, help je je lichaam om goed te functioneren. Dus drink vanaf nu iedere dag een extra glas water! (vooral tijdens de warme zomer dagen!)

Search

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.