Voor veel mensen is thuis de plek, daar waar je woont, leeft en tegenwoordig ook veel werkt. Thuis is echter veel meer dan dat.
Als we het hebben over de energizer thuis, dan gaat het over thuiskomen bij jezelf.
Voel je thuis bij jezelf
Thuis zou een plek moeten zijn waar je kunt ontspannen, waar je je veilig voelt en waar de sfeer bijdraagt aan je geluk. Het kan zowel energie kosten als geven. Om inzicht te krijgen in hoe verschillende aspecten van je levensstijl je energie beïnvloeden, zoals slaap, voeding, werk, ontspanning en thuis, gebruiken we het persoonlijke energiedashboard (POD). Dit dashboard wordt ingevuld door deelnemers voorafgaand aan elk lifestyletraject.
Als je je thuis niet kunt ontspannen, constant gespannen bent of piekert, kan dit je slaap negatief beïnvloeden. Slecht slapen kan je humeur verslechteren, waardoor je minder geduldig bent met familieleden of buren. Stress op het werk draag je mee naar huis, wat invloed heeft op je thuisomgeving. Het leven bestaat uit verbonden factoren en ervaringen, waarbij ingrijpende gebeurtenissen ons gevoel en energieniveau beïnvloeden. In dit artikel vind je tips om je thuis gezelliger te maken, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust en meer focus op werk en andere belangrijke zaken.
De eerste stap naar een gezellig thuis: Ontspanning toelaten
In onze hectische wereld is er altijd veel te doen: werk, sport, partner en kinderen. Thuis gaat dit vaak door met huishoudelijke taken en maaltijden. Ontspanning lijkt nergens in te passen. Om thuis gezelliger te maken, moet je perfectie loslaten en moed tonen. Durf thuis te ontspannen.
Door bewust tijd vrij te maken om te ontspannen, merk je dat dit een kwestie van mindset is. Ontspanning kan ook plaatsvinden vóórdat al het werk gedaan is. Door de druk los te laten, creëer je ruimte voor een spelletje met de kinderen, een goed boek op de bank of een moment van rust met een visualisatie.
De tweede stap naar een gezellig thuis: Een veilige omgeving creëren
Thuis is de plek waar je jezelf moet kunnen zijn. Dit betekent vaak dat emoties thuis sterker naar voren komen. Waar je elders misschien je mening inhoudt, kun je thuis openhartig spreken, mits de omgeving veilig en vertrouwd aanvoelt.
Als je partner je niet begrijpt of er zijn spanningen met de buren, kan dit je vermogen om open te communiceren belemmeren. Dit leidt tot stress en een gevoel van onveiligheid. Om je thuis veilig te voelen, moet je de oorzaken van onveiligheid bespreekbaar maken en samen zoeken naar oplossingen. In sommige gevallen kan relatietherapie helpen om communicatie te verbeteren en het gevoel van veiligheid te herstellen.
De derde stap naar een gezellig thuis: Creëer een huiselijke sfeer
Verhuizen, verbouwen en scheiden behoren tot de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ze kunnen je basis en fundament aan het wankelen brengen, wat je zekerheid en privacy beïnvloedt. Dit merk je vaak aan je slaap en energieniveau.
Veel mensen komen bij ons vanwege energietekorten door ingrijpende privékwesties. Huiselijkheid kan altijd gecreëerd worden, zelfs in stressvolle tijden. Denk aan eenvoudige dingen zoals een kaars aansteken, een gezonde maaltijd bereiden, een vast dagritme aanhouden, muziek luisteren of een warm bad nemen. Mensen die je liefhebt vormen de kern van huiselijkheid. In tijden van verandering is het belangrijk om terug te vallen op vaste gewoonten en waarden die huiselijkheid bevorderen.
De informatie uit deze blog komt mede van onze partner op het gebied van lifestyle: Mind&Health