Superfood Quinoa

Alle ‘superfoods’ bevatten veel voedingstoffen en antioxidanten, wat een positief effect heeft op je gezondheid. In deze serie kom je alles te weten over welke verschillende superfoods er zijn, waarom dit product goed voor je gezondheid is én hoe je die superfood kan verwerken in een heerlijk recept.

Quinoa, iedereen heeft er weleens van gehoord. Quinoa is in een korte tijd super populair geworden. Dat kan ook niet anders want het is ontzettend lekker, bevat uitzonderlijke hoge voedingswaarden, vitaminen en mineralen en het is eenvoudig te bereiden. Quinoa is hét product van deze tijd en het valt onder superfoods. Wij staan te popelen om je meer te vertellen over dit superfood.

Wat is quinoa?

Van oorsprong komt quinoa van een Zuid-Amerikaanse plant uit het Andes gebergte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië wat op extreme hoogtes ligt. Al ruim 5000 jaar geleden werd quinoa al verbouwd door de Inca’s. De naam quinoa komt dan ook uit het Inca’s en heeft de betekenis als ‘supergraan’. Alleen is quinoa technisch gezien geen graansoort, maar een zaad. Dit betekent dat het een supergezond en glutenvrij alternatief is voor de huidige bestaande tarweproducten. Quinoa heeft verschillende verschijningsvormen. Zo bestaat er voorgekookte quinoa, quinoavlokken, quinoameel en gepofte quinoa. Doordat er zoveel verschillende vormen van quinoa bestaan, kun je dit superfood uitstekend in allerlei gerechten verwerken.

Wat zijn de voordelen van quinoa?

Behalve dat quinoa dus verkrijgbaar is in verschillende vormen en een glutenvrij alternatief is (perfect voor mensen met glutenintolerantie), bevat het ook een hoop vitamines en gezonde voedingsstoffen. Quinoa bevat veel meer vezels dan de meeste graan soorten. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en stoelgang.

Daarnaast zitten er in quinoa ook eiwitten. Eiwitten dragen op allerlei verschillende manier bij aan de bouw en vorming van het menselijke gestel. Zo zijn eiwitten onder anderen goed voor de vorm van botten, huid, nagels, haren en tanden.

Tevens heeft quinoa een lage glycemische index. Dit is een maat voor hoe snel voedsel het bloedsuikerniveau omhoog krijgt. Het eten van voedsel met een hoog glycemische index kan honger opwekken en uiteindelijk bijdrage aan obesitas. Dus als je aan het diëten bent is het verwerken van quinoa in je dieet juist heel erg goed!

Al met al heeft quinoa heel veel gezondheidsvoordelen en is het goed om quinoa bij of in je eten te verwerken. Quinoa is echt een cadeautje uit de natuur!

Op de Leo locaties wordt dan ook vaak een quinoa salade geserveerd. Lekker met veel groenten, extra gezond!

Search

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.