Superfood Chiazaad

Alle ‘superfoods’ bevatten veel voedingstoffen en antioxidanten, wat een positief effect heeft op je gezondheid. In deze serie kom je alles te weten over welke verschillende superfoods er zijn, waarom dit product goed voor je gezondheid is én hoe je die superfood kan verwerken in een heerlijk recept.

Dit keer vertellen wij jullie iets over chiazaad. Kleine zaden die boordevol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten zitten. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat chiazaad onder superfood valt!

Wat is chiazaad?

Chiazaden komen van de Salvia hispanica (Chiaplant), een familie van de muntplant afkomstig uit Midden-Amerika. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes. Chiazaden zijn ovaal en grijs met zwarte en witte plekken. De kleine zaadjes lijken erg veel op maanzaad. In de tijd van de Maya’s en Azteken werden de kleine chiazaadjes zelfs al geteeld en gebruikt als medicijn en voedsel. De zaden werden als energieboost gebruikt voor soldaten en krijgers om hun uithoudingsvermogen te vergroten. Door het positieve effect van chiazaad wordt het in Nederland steeds meer gegeten. Daarom werd het tijd om hier eens een blog over te schrijven. Lees snel verder over de gezondheidsvoordelen van chiazaad.

Waar is chiazaad goed voor?

Van nature is chiazaad resistent tegen ongedierte dus het bevat geen bestrijdingemiddelen. Chiazaad is een puur natuurlijk product wat een hoop voordelen kent. Het innemen van deze zaadjes helpt bij het aanvullen van onze dagelijkse behoefte door de vele voedingsstoffen die zij bevatten. Zoals eerder vermeld, bevat chiazaad veel eiwitten die zorgen voor de opbouw van spieren en weefsels in het lichaam. Voor sporters die krachttraining doen om hun vet naar spieren om te zetten is het ideaal.

Voor mensen die last hebben van of een grote kans hebben op hart- en vaatziekten komen de chiazaden goed van pas. Chiazaad bevat namelijk het mineraal calcium wat de belangrijkste bouwstof is voor onze botten, maar ook een belangrijke rol speelt bij het samentrekken en ontspannen van de spieren, zoals je hart.

Tevens draagt de chiazaad bij aan het balanceren van de bloedsuikerspiegel: het proces van koolhydraten omzetten naar glucose (suikers) wordt vertraagd. Dit is ook nuttig bij afvallen.

Verder zijn chiazaden goed voor de spijsvertering én stoelgang omdat de zaden vol vezels zitten. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid omega-3-vetzuren. Deze vetten zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersens, maar helpen ook hart- en vaatziektes te voorkomen. Daarnaast zou het zaad ook goed zijn voor het vertragen van het verouderingsproces en wie wilt dat nou niet?! Geef ons maar dat superfood!

Chiazaad minder goed voor…

Of de chiazaadjes ook een negatieve kant hebben? Voor sommige mensen wel… Het zaad heeft een bloed verdunnende werking en is daarom niet geschikt voor mensen met een lage bloeddruk of mensen die vocht afdrijvende medicijnen gebruiken. Twijfel je of je de chiazaden in combinatie met je medicijnen kan eten? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts.

Recept

Wij sluiten deze blog af met tips over waarin je chiazaden in kan verwerken.

Een van de makkelijkste manieren om chiazaden in te nemen is de chiazaden in water te doen. Hiervoor gebruik je 1 liter water en 40 gram chiazaden die je gedurende 20-30 minuten in het water laat weken. Voor extra smaak kun je er limoen, sinaasappel of citroen in uitpersen of stukjes fruit eraan toevoegen. Zo maak je chiawater wat super gezond is! Chiazaden zijn ook ontzettend lekker door salades heen voor structuur en een gezonde boost te krijgen, in de yoghurt voor een lekkere bite, in soepen, op een boterham om het extra knapperig te maken of in een shake wanneer je gaat sporten. Eigenlijk kun je de chiazaden toevoegen aan elk gerecht. Een super makkelijke superfood!

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.