Blijf in beweging op kantoor: 8 eenvoudige oefeningen tussen de taken door

Heb jij een kantoorbaan en merk je dat aan het einde van de dag je hele lichaam verstijfd is? Dat is niet lekker en ook onnodig Door iedere dag een paar korte oefeningen naast of achter je bureau uit te voeren hou jij je lichaam in beweging op kantoor. En dat alles in misschien wel 10 minuten. Hopelijk kan jij na het lezen van deze blog weer fluitend de deur uit!

Waarom bewegen op kantoor?

Bewegen op kantoor is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het doorbreken van langdurig zitten met eenvoudige oefeningen biedt een hoop voordelen. Het verbetert niet alleen de fysieke gezondheid maar vermindert ook het risico op aandoeningen, verhoogt ook productiviteit en vermindert stress. Korte bewegingspauzes tijdens het werk stimuleren de bloedcirculatie, verbeteren de concentratie en geven een energieboost. Zo skip jij samen met je collega’s de werkdip. Bovendien bevordert beweging op kantoor een goede houding, versterkt het spieren en kan het zelfs de teamdynamiek verbeteren.

Het toepassen van eenvoudige bewegingsoefeningen in je werkdag draagt bij aan een gezonde levensstijl en een welzijn op lange termijn voor werknemers. Als dé lifestyle cateraar van Nederland, delen we daarom niets voor niets enkele oefeningen die een wereld van verschil kunnen maken! De volgende oefeningen kan jij naast je bureau uitvoeren.

Kantoor squats 

We kennen ze allemaal, die intense squats die je benen en billen laten branden in de sportschool. Maar bij Leo geven we er een twist aan zodat je deze ook op de werkvloer kunt uitvoeren. Er zijn twee manieren om dit te doen: je kunt ze in de vrije ruimte uitvoeren, vergelijkbaar met hoe je het in de sportschool zou doen, óf je kunt op je bureaustoel zitten en weer opstaan. Zorg ervoor dat je knieën een hoek van 90 graden vormen. Pas de hoogte van je stoel eventueel aan en zorg dat je goed door je bovenbenen zakt. Raak de stoel aan met je billen en kom weer omhoog. Een set van 3 keer 12 herhalingen is ideaal. Neem een minuutje rust en ga door met de volgende set. 

Transformeer je koffiepauze tot een effectieve workout!

Ben jij altijd degene die het koffie rondje op zich neemt? Dan is deze oefening voor jou. Loop eens naar de koffiecorner in lunges. Bij elke stap zak je diep door je voorste knie. Kom weer omhoog, sluit je benen bij elkaar en zet weer een stap. Dat ziet er misschien gek uit maar zo maak jij van je koffie rondje een effectief koffie rondje! Het is een simpele manier om beweging in je dag te brengen, zelfs tijdens een korte pauze.

Muurzitten: Daag jezelf en je collega’s uit voor eeuwige roem

We hebben de hele dag al op bureaustoelen gezeten. Laten we deze voor nu opzijschuiven en in dezelfde zithouding tegen de muur gaan zitten. Het is een uitdagende oefening, maar maak er een leuke competitie van met je collega’s. Wie kan deze houding het langste volhouden? Dit is dé kans op eeuwige roem! Muurzitten is een intense, maar effectieve oefening die je spieren activeert terwijl je in dezelfde houding blijft.

Leg Swings voor Soepele Bewegingen

“Nu je benen voldoende kracht hebben opgebouwd, is het tijd om ze wat bewegingsvrijheid te geven. Laten we gaan ‘swingen’ met die benen! Til één been op tot een hoek van 90 graden en zwaai het naar buiten en vervolgens terug naar binnen. Herhaal deze beweging ook met het andere been. Deze simpele leg swings zijn geweldig om de heupen te openen en de beenspieren los te maken.

 

Dynamisch Zitten: Oefeningen Achter je Bureau

Soms ontkomen we er niet aan om lange tijd achter ons bureau te zitten. Maar zelfs tijdens die momenten kunnen we actief blijven. Wissel regelmatig van zithouding door bijvoorbeeld je benen over elkaar te plaatsen of het ene been voor het andere te zetten. Deze eenvoudige aanpassingen zorgen voor variatie en helpen om stijfheid te verminderen. Daarnaast zijn er specifieke oefeningen die je rechtstreeks achter je bureau kunt uitvoeren.

Zet je benen in beweging tijdens het zitten

Laat die benen in actie komen! Voor deze oefening strek je één been en til je het rustig op. Houd het even in de lucht, laat het zakken zonder de grond te raken en til het weer rustig omhoog. Herhaal deze beweging ongeveer 15 keer per been. Deze simpele oefening is perfect om de benen te activeren, de bloedcirculatie te stimuleren en stijfheid te verminderen. Een geweldige manier om zelfs tijdens het zitten je lichaam in beweging te houden!

De tapdansende medewerker

Stap in de wereld van tapdansen, gewoon aan je bureau! Zet een muziekje op en laat de tapdanser in je naar boven komen. Door met je voeten op de grond te bewegen, je enkels goed te strekken en alle bewegingen in je voet los te maken, creëer je een ritmische oefening die je een paar keer per dag kunt uitvoeren. Gebruik het ritme van de muziek en maak van je werkplek een dansvloer.

The rolling chair

Heb je een document dat je al een tijdje moet doornemen? Maak van deze leesactiviteit een kans om in beweging te komen. Als je een bureaustoel op wieltjes hebt, is dit de perfecte gelegenheid. Rijd je stoel een stukje naar achteren, grijp je bureau vast met gestrekte armen en til je benen op terwijl je jezelf naar het bureau trekt en weer terug. Zo train je ook nog eens je buikspieren. Een win-winsituatie waarbij je productief én actief blijft.

Wordt zelf een potlood

Laat die ‘potloodsprong’-herinneringen maar herleven, alleen dan achter je bureau! Strek je armen boven je hoofd uit, pak je linker pols vast met je rechterhand en buig een beetje naar rechts, houd dit enkele seconden vast. Wissel daarna van kant. Herhaal deze stretch een aantal keer om de spanning in je rug te verlichten en de spieren soepeler te maken.

Kom jij meer in beweging op je werkplek?

Een beetje beweging gedurende je werkdag kan wonderen verrichten voor je lichaam. Deze eenvoudige oefeningen zijn mini-breaks in je werkdag. Die je niet alleen energie geven, maar ook je lichaam soepel houden. Maak van je werkplek een actieve zone, deel deze oefeningen met collega’s en ervaar de voordelen van het bewegen tijdens je werkdag. Een paar minuten per dag kunnen al een groot verschil maken.

Ga jij het proberen? Wij wensen je in ieder geval heel veel succes en plezier.

Benieuwd wat Leo voor jou kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op!
Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.