Sushidag

Hoe de magie van Sushi Nederland en de gehele wereld veroverde.

Sushi is een icoon geworden en heeft de wereld veroverd! En niet geheel onterecht, want sushi is ongelooflijk lekker en deze mening delen wij zeker! Bovendien kan sushi heel gezond zijn, vanwege de zeewier en gebruik van verse en rauwe ingrediënten. Maar pas ook op met sushi want deze kan ook smaakversterkers en ongefermenteerde soja bevatten. Tevens is het hoofdbestanddeel van de sushi rijst en wie een koolhydraatbeperking nastreeft, is witte rijst natuurlijk niet passend in een gezond voedingspatroon. In deze blog nemen we je mee op een trip door de geschiedenis en vertellen we jou waarom sushi zo populair geworden is.

Hoe is sushi in Nederland terecht gekomen?

Sushi vindt z’n oorsprong in het zuidoosten van Azië. In deze regio werd destijds rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst met als resultaat dat de vis langer houdbaar bleef. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook nuttigen. Sushi was in die tijd een echt straatgerecht en dankte haar naam aan de letterlijke vertaling van sushi die namelijk niets meer dan ‘azijn toegevoegd’ betekend.

In 1923 vond er in Tokyo een aardbeving plaats die Tokyo bijna volledig verwoeste. Daardoor gingen er veel sushi-restaurant verloren en zochten zij vervolgens hun heil in andere delen van Japan op. De in Tokyo ontwikkelde vorm van sushi verspreide zich zo over het hele land uit, waarnaar de rest van de wereld volgde.

Het is inmiddels al weer zo een 35 jaar geleden dat men in Nederland voor het eerst kennismaakte met de sushi. In de late jaren tachtig was sushi vooral een echt high culture product en het Okura in Amsterdam maakte vooral faam met deze Japanse delicatesse.

Van High culture product naar all-you-can-eat-concept

Sinds die tijd heeft het product sushi veel ontwikkelingen doorgemaakt. Het ‘All You Can Eat’ deed zijn intrede en ook sushi laten bezorgen werd de afgelopen jaren populair. De Japanse delicatesse werd aangepast en daalde in prijs waardoor het voor veel mensen toegankelijker werd. Dit deed sushi alleen maar stijgen in populariteit. Niet iedereen was hier blij mee want de in de jaren 70 eens zo populaire Chinese restaurant met hun Babi pangang en foe yong hai kregen er ineens een serieuze concurrent bij. Dit bracht dan ook een verschuiving teweeg en Chinese ondernemers openen massaal Japanse sushi en wok restaurants. Vooral de jongere generatie Chinezen zagen weinig toekomst meer in de traditionele Chinees en stapten over op de Japanse keuken.

SUMO is in Nederland begonnen als een klein intiem Japans sushi restaurant. Ze hanteerden als één van de eerste het ‘All You Can Eat’ concept. Dit was zo een enorm succes, waardoor ze nu één van de grootste sushi ketens van Nederland zijn. Het ‘All You Can Eat’ concept is niet meer weg te denken en sushi is ook razend populair in de bezorgwereld heden ten dagen.

In Nederland eten wij sushi in meestal altijd als een hoofdgerecht, terwijl sushi in Japan wordt gezien als een bijgerecht. Eigenlijk ook wel logisch, want je zit snel vol van sushi, omdat er veel rijst in verwerkt zit. Uiteraard volgt dan nu de vraag “Waar is sushi eigenlijk van gemaakt?”

Sushi en haar componenten

In Nederland kennen we vooral Sushi dat bestaat uit (afgekoelde) gekookte rijst met rijstazijn gezuurd en verpakt met nori. Dit in combinatie met andere ingrediënten zoals vis, omelet, groenten of fruit zoals mango.

Sushirijst is wel het essentiële ingrediënt,  hierdoor gebruik je dan ook een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat. Dit zorgt ervoor dat na het koken de rijst lekker aan elkaar blijft plakken. Het is dan ook een zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst. Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd.

Azijn zoals ik al eerder vertelde in deze blog heeft azijn een belangrijke rol, zeker als naamgever en als smaakmaker voor de rijst. Sushiazijn kan je kant en klaar kopen als een  samengestelde azijn maar je kunt ook prima normale rijstazijn gebruiken en deze op smaak brengen met suiker en zout.

Nori het Japanse woord voor eetbaar wier wat met name in Japan een belangrijk element is van het dagelijkse voedsel. Nori bevat veel eiwitten en vitaminen en komt meestal voor in de vorm van groen-zwarte eetbare vellen of stroken. Nori is dan ook een erg populair ingrediënt in de Japanse keuken.

Vullingen zijn er in vele variaties maar de bekendste zijn toch wel de verse rauwe vis,  gefrituurde garnaal in een krokant gebakken jasje, reepjes komkommer, mango of avocado. Maar denk ook aan de populaire California roll gemaakt met surimi krab, komkommer en avocado.

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. De samenstelling van sojasauzen kan per land afwijken. Zo gebruikt men in China bijvoorbeeld helemaal geen tarwe, terwijl in Japanse sojasaus de ratio tussen sojabonen en tarwe fifty-fifty is.

De Indonesische variant ken je onder de naam ketjap maar is wel degelijk ook een sojasaus. Hieraan is vaak toegevoegd palmsuiker, steranijs en laos. Bij de sushi in Nederland dippen we de sushi meestal in de Kikkoman, houd er wel rekening mee dat sojasaus veel zout bevat. Dip daarom de sushi bij voorkeur in de Kikkoman Less salt. Naast sojasaus krijg je ook gember en wasabi geserveerd bij je sushi, maar waarom zal je denken? Gember neutraliseert de smaakpapillen en daarom eet je gember tussen de sushi varianten door. Waarom dan de Wasabi? Als familie van de mierikswortel wordt wasabi bij sushi gemengd met water tot een pasta. De smaaksensatie van wasabi is heftig maar kortstondig. Persoonlijk houden wij ervan om de wasabi door de sojasaus te mengen!

 

Sushi in al haar vormen

Welke soorten sushi kennen we eigenlijk in Nederland en welke sushi is jouw favoriet? Wij hebben gestemd en weten het wel, de verse gerolde Temaki handroll!

Maki
Als je aan sushi denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een maki sushi. Het is de sushi in de meest simpele vorm. Mede door zijn eenvoud, maar zeker niet minder lekker daardoor.

Uramaki
Uramaki is ook een opgerolde sushirol, waarbij de maki het zeewier aan de buitenkant zit, zit bij de uramaki de rijst aan de binnenkant.

Temaki
Deze sushi is in tegenstelling tot de andere besproken sushisoorten niet zo maar een klein hapje. De temaki, ook wel de sushi handroll genoemd, is eigenlijk een combinatie van een Japanse wrap en een ijshoorntje.

Nigiri sushi
Voor de nigiri sushi wordt een plakje (vaak rauwe) vis op een voorgevormd blokje sushirijst gepresenteerd. Bij Nigri ontbreekt dan ook de nori. Door de beetje zurige sushirijst is deze sushi dan ook de perfecte manier vaak om de pure smaak van de vis te proeven.

Sashimi
Ga je nog een stapje verder met het weglaten van ingrediënten dan blijft alleen de rauwe vis over. Wij noemen deze dun gesneden plakjes rauwe zalm, tonijn, witvis of makreel, dan ook sashimi.

Al met al zijn wij bij Leo dol op sushi! Daarom serveren wij op 28 juni diverse soorten sushi op onze Leo locaties!

Heb je na het lezen van deze blog trek gekregen in sushi? klik dan op deze link. Hier vind je waar je de lekkerste sushi van Nederland kunt eten. Daarnaast is het ook leuk om zelf een keer sushi te maken. Dat wordt in deze video uitgelegd!

 

 

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.