Impact van vlees op onze wereld

Het is de week zonder vlees editie 2022! Een week waarin we de mensen nog bewuster willen maken van de voordelen van minder vlees eten.

Op socialmedia deelden we al dat er vaak 3 redenen zijn waarom mensen minder vlees gaan eten. Reden 1: Duurzaamheid en milieu, reden 2: Bijdragen aan minder dierenleed en reden 3: De voordelen voor je eigen gezondheid. In deze blog zoomen we in op reden 1.

We horen vaak dat het in grote mate consumeren van vlees niet goed is voor het klimaat en het milieu. Maar waarom is dit zo? In deze blog gaan wij hier dieper op in door te kijken naar de impact van de vleesproductie op ons milieu en klimaat. Aansluitend kijken we hoe het consumeren van minder en/of duurzamer vlees deze impact kan veranderen.

De impact van vlees op ons klimaat en het milleu

Jaarlijks kopen we in Nederland zo’n 40 kilo vlees (kip, rund en varken) per persoon. Hiernaast exporteren én importeren we ook veel vlees [1]. De productie van voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen [2]. Vlees is verantwoordelijk voor 40% van deze broeikasgassen uit voedselproductie. [1] Hierdoor is de vleesindustrie ongeveer verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen, en levert daarmee de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Zo, dat is nog eens wat!

Deze impact is onder andere zo groot omdat er voor het produceren van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. Dit veevoer moet allemaal worden verbouwd en vervoerd. Het verbouwen en vervoeren van veevoer veroorzaakt veel uitstoot. Voor veevoer wordt vaak soja gebruikt uit Zuid-Amerika. Bij de omzetting van oerwoud of grasland in bouwland voor deze sojateelt komen veel broeikasgassen vrij uit de bodem.

De vleesproductie zelf zorgt ook voor uitstoot van broeikasgassen. Deze gassen ontstaan onder andere door de boeren, scheten en mest van het vee. De hoge productie van mest zorgt op zijn beurt ook weer voor de verzuring en vermesting van de natuur. Dit heeft weer een afname van de biodiversiteit op land en in het water tot gevolg.

Ook is er voor de productie van vlees heel veel water nodig. Dit komt voornamelijk door de teelt van veevoer. In totaal is de vleesindustrie verantwoordelijk voor 8 procent van het totale waterverbruik. De hoeveelheid water wat nodig is verschilt wel per vleessoort. Voor rundvlees is verreweg het meeste water nodig; voor 1 kilo wordt er 15.000 water gebruikt. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 3400 liter [2]. Ter vergelijking; Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water! [1]

Verminderde vleesconsumptie

Volledig stoppen met het eten van vlees is niet noodzakelijk om de impact op het klimaat en milieu te verminderen. Minder vlees eten lever namelijk al snel milieuwinst op. De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 770 gram vlees per week[3].  Door 1 dag geen vlees te eten (110 gram) bespaar je grofweg (op basis van een inschatting van de Nationale Week Zonder Vlees];
– 1 maand douchewater
– gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot
– 1 maand werk voor een boom (o.a. CO2 omzetten in zuurstof)
Natuurlijk is dit afhankelijk van wat voor vlees je eet en waarmee je het vervangt. Wanneer je bijvoorbeeld rundvlees vervangt voor een plantaardig alternatief ligt deze besparing nog vele malen hoger! Houd je dit elke week vol dan verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon maar liefst tot 10 procent! [2]

Een dagje geen vlees eten heeft daarnaast geen negatieve gevolgen voor de gezondheid.  In Nederland krijgen we namelijk gemiddeld aanzienlijk meer eiwit binnen dan dagelijks nodig is [1]. Sterker nog; minder vlees eten kan zelfs positieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Hier vertellen wij in blog 3 (de positieve gevolgen van minder vlees eten) meer over. Houd onze nieuws pagina deze week daarom goed in de gaten!

Duurzamere vleesconsumptie

Vind je het toch lastig om dat stukje vlees te laten staan? Dat is best begrijpelijk! Verandering heeft soms tijd nodig. Probeer in kleine stappen te denken. Voeg bijvoorbeeld steeds minder vlees toe in gerechten of gebruik een vleesvervanger. Wil je toch vlees? Milleu Centraal raadt dan aan om voor kip te gaan. Van alle vleessoorten heeft kip namelijk de laagste klimaatbelasting. Wil je daarnaast ook op dierenwelzijn letten? Kies dan kip met een keurmerk voor dierenwelzijn. Biologisch, EKO, Demeter en Beter Leven 2 en 3 sterren zijn een goede keuze [1].

Je bespaart dus een hoop wanneer je er toch voor kiest om dat stukje vlees te laten staan. Laten we samen het verschil maken en start vandaag in de week zonder vlees!

[1] Milleu Centraal

[2] Nederlandse Voedingscentrum

[3] Nationale Week Zonder Vlees

Search

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.

Ik ben geïnteresseerd in bedrijfscatering van Leo vanwege...
(meerdere opties mogelijk)

Ik ben geïnteresseerd in bedrijfscatering van Leo vanwege... (meerdere opties mogelijk)