Het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel wisselt gedurende de dag. De bloedsuikerspiegel is op het laagst aan het begin van de dag als je net wakker bent. Hierdoor hebben veel mensen honger wanneer zij wakker worden.

Wat is de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuiker is de hoeveelheid glucose die in je bloed zit. Ons lichaam is continu bezig om te zorgen voor de juiste hoeveelheid glucose in het bloed, dus het optimaliseren van de bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat het gehalte aan bloedsuiker in jouw bloed wordt aangepast aan de behoefte van het lichaam. Dit gebeurt om onder alle omstandigheden optimaal te functioneren en te presteren.

Wat is glucose?

De hoogte van de bloedsuikerwaarde wordt bepaald door de hoeveelheid glucose die in het bloed zit. Glucose is een suiker dat het lichaam nodig heeft voor energie. De hoogte van de glucose in ons bloed wordt bepaald door het voedsel dat we innemen. Voornamelijk koolhydraten zorgen voor een stijging van de glucose in het bloed en dus de bloedsuikerspiegel.

Koolhydraten en de bloedsuikerspiegel

De voeding die we eten wordt in het bloed opgenomen als glucose. De bloedsuikerspiegel zal hierdoor stijgen (groene lijn).

Als we koolhydraten, en dan voornamelijk snelle koolhydraten, eten komt er in korte tijd veel glucose het lichaam binnen, er wordt dan veel glucose opgeslagen. Je bloedsuiker spiegel zal hierdoor heel snel stijgen (oranje lijn).

Snelle koolhydraten zijn koek, snoep en niet-volkoren granen (brood, pasta, rijst, wraps). Maar ook grote hoeveelheden fruitsuikers (een glas appelsap/sinaasappelsap) laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen (oranje lijn)

Balans houden met insuline

Ons lichaam wil altijd in balans zijn en zal er dan ook alles aan doen om die balans te houden. In dit geval is een hoge bloedsuikerspiegel “uit balans” (oranje lijn). Te veel glucose in het bloed heeft namelijk een schadelijk effect op de bloedvatwanden en verschillende orgaanfuncties, waaronder de lever. Dus het overschot aan glucose moet zo snel mogelijk uit het bloed, de bloedsuikerspiegel moet zo snel mogelijk weer gestabiliseerd worden!

Dat is de functie van het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat het te veel aan glucose wordt opgeslagen in bijvoorbeeld je spieren of je lever, als een “energievoorraadje voor later”. Doordat glucose uit het bloed wordt gehaald daalt de bloedsuiker naar het gewenste niveau.

Hoe meer glucose beschikbaar is in het bloed, hoe meer insuline wordt aangemaakt. Dus bij een maaltijd met veel snelle koolhydraten (oranje lijn) wordt er relatief veel insuline aangemaakt.

Insulineresistentie door schommelende bloedsuikerspiegel

Als insuline te vaak en te veel moet worden aangemaakt, kan je lichaam ongevoelig worden voor insuline. Dit noemen we resistent. Zodra je lichaam niet meer goed reageert op insuline, blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten en dat is ongezond. Insulineresistentie is vaak een voorstadium van diabetes. Mensen met diabetes type 2 zijn ook altijd resistent voor insuline.

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

  • Eet altijd koolhydraten die ook vezels bevatten, zoals volkoren granen, volkoren brood, groenten en fruit.
  • Eet zo min mogelijk snelle koolhydraten, zoals wit brood, niet-volkoren granen, koek en snoep.
  • Eet altijd bij een koolhydraatbron iets wat rijk is aan eiwit of gezonde vetten. Zoals een volkoren boterham met kaas of avocado.

Met gezonde voeding en voldoende beweging kun je een gezonde bloedsuikerspiegel creëren gedurende de dag en op die manier insulineresistentie voorkomen! 

Zoek

Laat hier je gegevens achter om een vrijblijvende offerte op maat te ontvangen voor jouw bedrijf.